Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 85551 articles
Browse latest View live

10 vuotta vaikeaa masennusta sairastanut Kirsi Saaros sai avun hoitomyssystä: "On kuin palauttaisi tehdasasetukset omille aivoille"

$
0
0

Turkulaisella Kirsi Saaroksella on takana tuskainen elämä vaikean masennuksen kanssa. Synnytyksen aikoihin alkanut masennus vei työkyvyn ja toimintakyvyn kymmeneksi vuodeksi.

Monenlaisia hoitoja annettiin. Lopulta kokeiltiin aivojen stimulaatiota sähkön avulla. Saarokselle tarjottiin muutama vuosi sitten mukana kannettava tasavirtastimulaatioon perustuva paristokäyttöinen laite. Se on eräänlaista myssyä.

– Kyllä se vähän outoa oli ja maallikolta saattoi usko loppua, mutta huomasin itse ja huomasivat läheiset, että nyt ollaan hyvään päin koko ajan menossa, Saaros muistelee.

Turku kulkee edellä

Tasavirtastimulaatio otettiin Suomessa ensimmäisenä käyttöön Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Psykiatrian ylilääkäri Tero Taimisen mukaan laite on erityisen käyttökelpoinen hoitomuoto lievään ja keskivaikeaan masennukseen jo masennuksen alkuvaiheessa.

Masennuksessa tietyt aivojen alueet toimivat vajaateholla ja tietyt aivojen alueet toimivat liikaa. Sähköhoidolla voidaan tasapainottaa tilannetta.

– Laitteen avulla voidaan lisätä tai vähentää aivosolujen signaalin laukeamisherkkyyttä, Taiminen täsmentää.

Psykiatrian ylilääkäri Tero Taiminen.
Tasavirtastimulaatio säästää yhteiskunnan varoja merkittävästi, vakuuttaa psykiatrian ylilääkäri Tero Taiminen TYKSistä.Lassi Lähteenmäki / Yle

Salon Kiskossa asuva Janika Nivalinna on myös innostunut masennusmyssystä. Nivalinnan masennus syveni vuosi sitten ja vei mukanaan myös työkyvyn. Nyt syksyllä elämään tuli valoa, kun lääkitys saatiin kohdalleen ja hän otti käyttöön myssyn eli tasavirtastimulaatiohoidon.

Nivalinna innostui kotona käytettävästä myssystä heti, sillä toinen vaihtoehto olisi ollut sähköhoito kolme kertaa viikossa Tyksissä. Sinne on Kiskosta pitkä matka. Myssyn ja lääkkeiden ansiosta Nivalinna on aloittamassa työt uudelleen.

Nivalinna nostaa myssyn päähänsa yleensä iltapäivisin ja tekee siinä samalla jotain mukavaa. Kun virran napsaisee päälle, olo piristyy ja aivot alkavat toimia paremmin.

– Ristikoissa sanat löytyvät ja peleissä saa huipputuloksen, kun on myssy päässä, vahvistaa Janika Nivalinna.

Kiskolainen Janika Nivalinna istuu kahvilassa.
Kiskolainen Janika Nivalinna on havainnut, että tasavirtastimulaation hoitojakso vilkastuttaa aivotoimintaa. Hoksaamista vaativissa peleissä pärjää silloin paremmin.Lassi Lähteenmäki / Yle

Laite säästää aikaa ja rahaa

Tasavirtastimulaation suurimpia etuja ovat liikuteltavuus ja helppokäyttöisyys. Kaikki muut neuromodulaatiohoidot täytyy antaa sairaalassa tai poliklinikalla, mutta tasavirtahoitoa potilas voi toteuttaa kotona. Kun potilas on opetettu laiteen käyttöön, hän voi lainata laitteen kotiinsa ja käyttää sitä siellä.

– Korona-aikana tämä on vähentänyt tartuntariskiä, sanoo ylilääkäri Tero Taiminen.

– Hoidon aikana voin samalla siivota, lukea, tiskata ja käydä kaupassa, iloitsee Kirsi Saaros.

Kotioloissa itsenäisesti käytettävä hoitomuoto säästä myös yhteiskunnan rahaa, kun terveydenhuollon henkilökunta ei ole sidottu hoitoihin.

– Kun verrataan muihin neuromodulaatiohoitoihin, niin tämä tulee edullisemmaksi jo ensimmäisen käyttökuukauden aikana, Taiminen arvioi.

Sopii yhteiskäyttöön lääkkeiden kanssa

Tasavirtastimulaatiota voidaan Tero Taimisen mukaan käyttää yksinään tai masennuslääkkeen ja/tai terapian kanssa yhdessä. Tasavirtastimulaatiota voidaan käyttää myös masennuksen estohoitona.

Kotimaisessa käypähoitosuosituksessa tasavirtastimulaatio on saanut näytönasteen B eli hoidon on katsottu olevan todennäköisesti tehokas masennuksen hoitoon. Joissakin maissa tämä hoitomuoto on nostettu parhaaseen luokkaan eli näytönasteelle A.

Paristokäyttöisen tasavirtastimulaation teho on lääkehoidon luokkaa. Sillä ei voida korvata tehokkaampia neuromodulaatiohoitoja, kuten psykiatrista sähköhoitoa ja sarjamagneettistimulaatiohoitoa tai laskimoon annettavaa ketamiinia. Näitä hoitoja tarvitaan tulevaisuudessakin vaikeampien masennustilojen hoitoon.

Kirsi Saaroksen käyttämät tarvikkeet masennuksen hoidossa.
Tasavirtastimulaation välineet ovat myssy, anturit, pehmusteet ja niiden kostutinaine sekä stimulaation hallintalaite.Lassi Lähteenmäki / Yle

Laitteita luvassa lisää

TYKS on ollut tasavirtastimulaatiolaitteiden käytön edelläkävijä Suomessa ja nyt laitteita on lainassa noin 120.

– Uskoisin, että tulevaisuudessa vähitellen vuosien mittaan, kunhan tähän asiaan varataan rahaa, myös näitä laitteita on lainassa tuhansia tai kymmeniä tuhansia koko Suomessa, Tero Taiminen ennustaa.

Kannettavia tasavirtastimulaatiolaitteita valmistetaan useissa maissa. Suomessa niitä tekee helsinkiläinen Sooma Oy. Kyseisen firman laitteita on käytössä myös Turussa.

Yrityksessä uskotaan, että laitteen kysyntä kasvaa tulevaisuudessa merkittävästi.

– Ei voida tehdä sellaista lupausta, että tämä toimii kaikille potilaille. Koko ajan kyllä tehdään töitä ja tutkimuksia sen eteen, että löydetään se paras potilasryhmä, joka tästä hyötyy, toimitusjohtaja ja yrityksen perustaja Tuomas Neuvonen Soomasta sanoo.

Kaikkien etuna on nopea puuttuminen masennukseen

Masennusta hoidetaan nykyisin sähkön lisäksi lääkkeillä ja terapialla sekä näiden yhdistelmillä.

TYKSin psykiatrian ylilääkäri Tero Taimisen mukaan tärkeintä on kuitenkin se, että masennukseen puututaan riittävän nopeasti ja uusia hoitomuotoja otetaan ripeästi käyttöön, jos käytetty hoitomuoto ei lievitä masennusta riittävästi.

Suomen hoitojärjestelmän ongelma on Taimisen mukaan se, että masennuksen hoito etenee liian hitaasti. Jos masennus pitkittyy, sen ennuste aina heikkenee kaikilla hoitomuodoilla.

– Tämä liian hidas masennuksen hoidon eteneminen on tärkein syy siihen, että Suomessa masennusten takia kirjoitettujen eläkkeiden määrä on koko ajan kasvanut, Taiminen vahvistaa.

Sähkö on hyvä renki masennuksen hoidossa. Sähköllä on hoidettu Egyptissä masennuspotilaita jo 3 000 vuotta sitten. Ihminen ei tuolloin osannut sähköä tehdä, mutta Niilin kissakala osasi.

– Potilas meni altaaseen, johon laitettiin sopivan kokoinen kissakala. Kalasta tulevan sähköimpulssin avulla hoidettiin masennusta ja hermoperäistä kipua, kertoo ylilääkäri Tero Taiminen.

Keskustele aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 14.12. kello 23.


Brittilehti: Aleksei Navalnyi yritettiin myrkyttää toistamiseen ennen siirtoa Berliiniin

$
0
0

Venäläisagentit yrittivät murhata oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin kahdesti myrkyttämällä, kirjoittaa brittiläinen Sunday Times tiedustelulähteiden perusteella.

Navalnyi sai voimakkaita oireita elokuun lopulla, kun hän oli lentämässä Siperian Tomskin kaupungista kohti Moskovaa. Kone teki hätälaskun Omskiin, ja Navalnyi kiidätettiin sairaalaan.

Kun hän oli ensimmäisen yrityksen jäljiltä koomaan vaivutettuna sairaalassa Omskissa, hänet yritettiin myrkyttää toistamiseen, brittilehti kertoo. Navalnyi oli venäläissairaalassa pari päivää, ennen kuin hänet siirrettiin ambulanssilennolla sairaalahoitoon Berliiniin.

Useat länsimaiset laboratoriot löysivät testeissään hänestä myöhemmin jälkiä Novitshok-ryhmän hermomyrkystä.

Navalnyille aiemmin ambulanssissa annettu vastamyrkky atropiini saattoi pelastaa hänet myös toiselta myrkytykseltä, arvioi ympäristötoksikologian professori Alastair Hay Leedsin yliopistosta Sunday Timesille.

Lue lisää:

Der Spiegel: Navalnyi sanoo Putinin olevan myrkytyksen takana ja kertoo oireistaan: "Mihinkään ei sattunut, tiesin vain, että kuolen"

Kirjeenvaihtajan analyysi: Venäjä pyrkii hämmentämään väitteillään Navalnyin myrkytyksestä, mutta silmitön propaganda kääntyy sitä vastaan

Hämeen linnan kokki Henrikki teki ruokaa, jota meidän voisi olla vaikea syödä – nykyruoka tuskin maistuisi keskiajan ihmiselle

$
0
0

Kuvittele, että suussasi yhdistyisivät anjovis ja sinihomejuusto. Suunnilleen sellaista oli keskiajan makumaailma.

Keskiajan voimakkaat maut johtuivat säilöntätavoista. Ensin kaikki hapatettiin, savustettiin tai säilöttiin etikkaan. Myöhemmin kun suola halpeni, suolattiin.

Oli pakko. Jääkaappeja ei ollut vielä moneen sataan vuoteen.

Hapatettua kalaa.
Keskiajalla käytettiin myös hapantuotteen ja etikkasäilykkeen välimuotoja. Tässä haukea. Katri Niemi

Vain ylhäisö sai lautasilleen tuoretta lihaa. Hämeen linnassa sellainen väki olisi syönyt linnantuvassa. Se on tiettävästi vanhin Suomessa säilynyt juhlasali. Siellä söivät ja joivat monet oman aikansa vaikutusvaltaisimmat ihmiset.

Maan ylhäiset eivät olleet linnan ainoita ruokailijoita. Linnassa asui kolmen kerroksen väkeä. Jokainen söi arvonsa ja asemansa mukaan.

Parasta ruokaa sai ylhäisö, seuraavaksi tulivat asemiehet ja viimeiseksi palvelijat. Ruokailu oli osa palvelusväen palkkaa.

– Hoviväki sai voita leipänsä päälle, asemiehet saivat voita ehkä jouluisin, palvelijoiden pöydässä ei voita näkynyt, kertoo tietokirjailija ja ruokahistorioitsija Satu Hovi.

Tietokirjailija Satu Hovi.
Tietokirjailija Satu Hovi tietää kaiken mahdollisen keskiajan ruokakulttuurista. Hän on myös luonnonyrttineuvoja. Kotonaan hän vaalii keskiaikaista yrttitarhaa. Jari Pussinen/Yle

Myös lihan määrä ja laatu olivat keskiajalla keskeinen aseman mittari.

– Linnan parempi väki söi vasikkaa, lammasta, porsasta ja riistalintuja. Heidän lihansa oli tuoretta. Linnan rahvas tai palvelijat saivat kyllä lihapäivinä sylttyjä ja muussattuja liharuokia, tuoretta lihaa ehkä jouluna, kertoo Hovi.

Myös makkaroita tehtiin jo tuohon aikaan Suomessakin ja palvelijoiden pöydässä kyllä makkaroita näkyi.

Esimerkiksi porsaasta syötäväksi kelpasi koko eläin.

– Kaikki. Ihan kaikki. Niin kuin esimerkiksi sorkat, joita ei nykyään oikein osata käyttää, mutta joista tulee erinomaista ruokaa. Siansorkasta ja vaikka härkäpavuista tulee tosi herkullinen ruoka.

Härkäpapuja ja kuivattuja herneitä.
Herneitä ja härkäpapuja syötiin keskiajalla paljon. Jari Kovalainen/Yle

Maistuisiko puuro – joukossa silakkaa tai ihraa?

Yleisin ruoka keskiajan (n. 1100-n. 1570) Hämeen linnassa oli todennäköisesti kuitenkin puuro. Varsinkin alhaisemman väen pöydässä.

– Puuro ei tosin ollut sellaista, mitä me puurolla ymmärrämme. Keskiajallakin puurokattilassa oli toki viljaa, mutta siellä saattoi myös olla kasviksia tai ihraa tai kalaa – tai kaikkia näitä.

Keskiajan köyhän ateria, puuroa ja kuivattua kalaa.
Köyhät saattoivat syödä samaa ruokaa joka päivä. Yleisin ateria koostui puurosta, johon - jos varaa oli - lisättiin kalaa tai ihraa. Katri Niemi

Kalaa syötiin paljon. Suomi oli vuoteen 1520 saakka katolinen maa ja lihattomia paastopäiviä riitti. Eivätkä paastopäivät päättyneet heti uskonpuhdistukseenkaan.

Palkollisten aterioihin eivät paastopäivät tosin kovin paljon vaikuttaneet – lihaa he söivät muutenkin kovin vähän.

Keskiajan tiukasti hierarkkisessa maailmassa eivät tasan menneet onnen lahjat kalansyönnissäkään.

Kalapäivinä hoviväki söi suolattua ankeriasta, savustettua haukea ja lahnaa. Myös suolattu ja kylmäsavustettu lohi kuului vain ylhäisön pöytään. Vähempi väki sai tyytyä useimmiten niin sanottuun roskakalaan, kuten vaikka särkeen.

Karppaajat olisivat olleet pulassa

– Juhla erosi arjesta hyvin paljon, koska silloin oli sallittua näyttää oma vauraus. Silloin oli sallittua pröyställä ja ylensyödä ja ylenjuoda, mikä arkena ei ollut sopivaa rikkaallekaan, kertoo Hovi.

Keskiajan juhlakattaus, jossa monenlaisia ruokia.
Juhlakattauksessa uunijuureksia, makkaroita, hernepuuroa, viipaloitua hapanpaistia, sipulihilloa, ruusupiirasta ja hunajakakkuja. Katri Niemi

1500-luvun Hämeessä ruis oli harvinaisuutensa vuoksi yläluokan vilja. Linnassa ruisleipää saivat vain voudin pöydässä ruokailevat. Myös vehnäleipä kuului ylhäisölle. Hämeen linnan palkolliset söivät ohrasta ja rukiista leivottua sekaleipää.

Karppaajat olisivat keskiajalla olleet pahassa pulassa. Leipä ja olut olivat nimittäin ravinnon selkäranka. Jokainen linnan asukas kulutti päivittäin yli kolme litraa olutta ja noin 700 grammaa leipäjauhoja.

Keskiajalla olut oli usein terveellisempää ja puhtaampaa kuin vesi. Olutta oli monenlaista ja sitäkin juotiin arvoaseman mukaan.

Hämeen linnassa tehtiin herrainolutta, voudinolutta, soininolutta ja arkiolutta.

Vahvinta oli herrainolut, joka oli alkoholiprosentiltaan noin 3,5. Voudinolut oli 2,8 prosenttista, soininolut (soini = asemies) 2,3 prosenttista ja arkiolut 1,1 prosenttista.

Vahvin keskiajan olut oli siis alkoholiprosentiltaan suunnilleen nykyisen keskioluen vahvuista. Voudinolut vastasi suunnilleen meidän ykkösoluttamme.

Mausteet olivat lääkkeitä

Keskiajalla hansakauppiaiden mukana tuli Hämeen linnaankin mausteita – kaikille, joilla oli varaa niitä ostaa.

Keskiajan Suomessa mausteita tosin käytettiin vielä enimmäkseen lääkkeinä. Rahvas ei juurikaan mausteita käyttänyt.

Keskiajalla Suomessa käytettyjä mausteita.
Keskiajalla Suomessa käytettyjä mausteita. Varsinkin erilaisia pippureita on vuosisatojen kuluessa käytetty muun muassa parantamaan masennusta sekä vahvistamaan sydäntä ja lisäämään seksuaalienergiaa. Yle, kuvan käsittely Illusia Sarvas

Keskiajalla tunnettuja tuontimausteita olivat esimerkiksi muskottipähkinä, inkivääri, kaneli, lakritsijuuri, erilaiset pippurit, neilikka ja sahrami.

Linnankokki Henrikki ja Kerttu-leipuri

Mutta kuka oli linnankokki Henrikki?

Emme tiedä hänestä kovin paljoa. Tiedämme, että hän oli linnan palkkalistoilla ainakin lokakuun alkupuolella 1558. Apunaan hänellä oli kokinrengit Nuutti ja Martti.

Sen tiedämme, että hänellä oli Hämeen linnan keittiössä hikiset olot. Valtavassa liedessä paloi avotuli aamusta iltaan. Ruoka valmistettiin hiilloksella jalallisissa rauta-ja kuparipadoissa. Niitä riippui myös ketjuissa hiilloksen yläpuolella.

Kerttu-leipuri paistoi keittiön viereisessä leivintuvassa linnan leipiä ja leivonnaisia. Kerttu oli muuten linnan työntekijöistä pitkäaikaisimpia; hän toimi linnan leipurina noin 30 vuotta.

Hämeen linnan keskiaikaisen keittiön jäänteet.
Keskiaikaisen keittiön jäänteet Hämeen linnassa. Vanha lieden pohja näkyvissä. Regina Rask/Yle

Senkin tiedämme, etteivät Henrikki sen paremmin kuin Kerttukaan juuri arvostaisi meidän ruokiamme. He olivat tottuneita voimakkaampiin makuihin.

– Jos sieltä ajasta joku hyppäisi meidän elämäämme ja me tarjoaisimme parasta mahdollista ruokaa, yrteillä maustettua ja vähän pippurilla, he juttelisivat keskenään että onpas tämä mautonta, eikä tämä kyllä millekään tuoksukaan, hymähtää Satu Hovi.

Tiedämme myös, ettei Henrikki käyttänyt kelloa, paistolämpömittarista nyt puhumattakaan.

Keskiajan tapaan kiehumisajan mittaamiseen hän luultavasti käytti vaikkapa rukouksia. Reseptissä saattoi olla maininta "keitä niin kauan kuin kolme Pater Nosteria (Isä meidän– rukousta) kestää."

Maalaiskana pihlajanmarjojen ja herukanlehtien kera

(resepti Satu Hovi)

4-6 syöjälle

1 kokonainen maalaiskana

2-3 dl tuoreita tai kuivattuja pihlajanmarjoja

2 omenaa

valkoviiniä tai omenamehua

1 rkl suolaa

pippuria

mustaherukanlehtiä

2 sipulia

voita voiteluun

Kyni ja kärvennä kana. Poista sisälmykset, ja huuhtele ja kuivaa lintu. Mausta kana sisä-ja ulkopuolelta suolalla ja pippurilla. Kuutioi omenat ja viipaloi sipulit.

Työnnä pihlajanmarjoja , omenakuutioita, sipulia ja muutama herukanlehti kanan sisään. Voitele pata ja peitä sen sisäpinta herukanlehdillä. Laita kana pataan ja asettele sen ympärille loput marjat, omenat ja sipulit. Laita päällimmäiseksi pari herukanlehteä. Kaada padan pohjalle 1-2 senttimetrin verran viiniä tai omenamehua.

Paista kanaa uunissa 175 asteessa kannen alla runsaan tunnin ajan. Kana on kypsää, kun liha irtoaa helposti luista.

lähteet: Satu Hovi - Katri Niemi: Keskiajan maut, Art House 2015, Anna-Maria Vilkuna: Vuosi linnassa, Hämeen linnan elämää mikkelistä mikkeliin, Hämeen Vanhan Linnan Kilta 1998

Lue myös:

Tunnetun arkkitehtikolmikon ateljee ja asunto oli ilon, rakkauden ja hyvän ruuan talo – Nykypäivänä sen elämästä saisi meheviä lööppejä

Sota-ajan Helsingissä kasvatettiin kaniineja ruuaksi, jotkut pitivät possuja kerrostaloasunnoissa

Ruokamatka maailmaan, jossa keittiö oli naisten paikka ja rasvaton maito kauhistus – 70-luvulla kaupungista tuotu jugurtti oli odotettu herkku

Langinkoskella Venäjän keisariperhe harrasti larppausta paljon ennen sen yleistymistä

Louhisaaren kartanolinna Askaisissa oli viimeisimpänä Mannerheimin suvun omistuksessa – hyvän ruuan ystävälle talon historia on oikea aarreaitta

Kyläily jatkuu kuten ennenkin – rajoitukset ja suositukset eivät ole toistaiseksi kääntäneet leviämisalueiden koronatartuntoja laskuun

$
0
0

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä lähestytään kyseenalaista ennätystä. Johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo, että koronavirustartuntoja on jo viikkojen ajan ollut aina vaan enemmän kuin edeltävällä viikolla.

– Nyt neljättä viikkoa, kun tämä sunnuntai päästään loppuun, tehdään kautta-aikojen uusi ennätys Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä viikkokohtaisessa ilmaantuvuudessa, Järvelä sanoo.

Edeltävällä viikolla, joulukuun alussa Kanta-Hämeessä tartuntoja oli 63 tartuntaa 100 000 henkilöä kohden kahden viikon ajanjaksolla.

Tartunnat ovat jatkaneet kasvuaan, vaikka Kanta-Hämeen todettiin siirtyneen leviämisvaiheeseen 30.11., ja entistä tiukemmat suositukset astuivat maakunnassa voimaan.

– Tehostetuilla rajoitustoimilla ei ole saatu aikaan toivottua vaikutusta. Meillä on tällä hetkellä sellainen ilmiö, että tartuntoja tulee aika paljon ihan pienissäkin kaveri- ja ystäväporukan illanistujaisissa, Järvelä selventää.

Eniten tartuntoja ilmenee Hämeenlinnan alueella.

Rajoituksista on johtajaylilääkäri Järvelän mukaan ollut se etu, että altistusketjut ovat jääneet pieniksi, kun yksityistilaisuuksissa on pääsääntöisesti ollut paikalla alle kymmenen henkeä.

– Mutta kun ollaan pidempään samassa tilassa, niin kyllähän siinä riski siihen, että useampi sairastuu altistuksen saatuaan nousee.

Varsinais-Suomessa tartunnat nousussa, massa-altistuksia hillitään etäopetuksella

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä hallituksen odotetaan keskiviikkona tarkastelevan tilannetta ja arvioivan, riittävätkö nykyiset rajoitukset turvaamaan sen, että kaikki potilaat saavat korona-aikanakin hoitoa vai pitääkö rajoituksia tiukentaa.

Viimeisenä keinona on todeta kevään tapaan poikkeusolot ja ottaa käyttöön valmiuslaki. Se mahdollistaisi esimerkiksi liikkumisrajoitukset alueittain.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä pitää valmiuslain mahdollista käyttöönottoa kaksiteräisenä miekkana.

– Toivoisin nyt kuitenkin vielä, että väestö kokonaisuutena ymmärtäisi, että tässä on tosi kyseessä. Mikäli haluamme viettää joulua, niin nyt olisi aika ottaa nämä rajoitustoimenpiteet tosissaan, Pietilä toteaa.

  • Epidemian leviämisvaiheessa: Uusimaa, Päijät-Häme, Pohjois-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Kanta-Häme, Pohjois-Satakunta, Varsinais-Suomi. Kiihtymisvaiheessa: muu Satakunta, Etelä-Savo, Keski-Suomi, Länsi-Pohja, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Etelä-Karjala, Vaasa, Pohjois-Karjala, Ahvenanmaa. Perustasolla: Itä-Savo, Lappi, Pohjois-Savo ja Kainuu.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri totesi alueen siirtyneen leviämisvaiheeseen 1.12.

Koronavirustaudin ilmaantuvuus on edelleen noussut ja on nyt 136 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahden viikon ajalta. Viikkoa aiemmin vastaava luku oli 103/ 100 000 asukasta.

Positiivisten näytteiden osuus on nyt 4,1 prosenttia.

Ovatko rajoitukset ja suositukset parin viikon aikana purreet, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä?

– Ainakaan vielä ei voida todeta, että näin olisi. Siinähän menee tietty aika ennen kuin nähdään käänne parempaan, vaikka nämä rajoitukset alkaisivatkin purra. Tartuntojen määrä on meillä edelleen vähintäänkin lievässä nousussa.

Turku teki tällä viikolla oman ratkaisunsa tartuntojen leviämisen hillitsemiseksi ja päätti siirtää 4.–9.-luokkalaiset peruskoululaiset etäopetukseen 16. joulukuuta alkaen loppulukukaudeksi.

– Meillä on todettu jatkotartuntoja kouluissa, mitä muualla Suomessa ei samalla tavalla ole raportoitu. Tämän vuoksi vastaavasti altistukset kouluissa ovat varsin suuria lukumäärältään. Ja ne sitoo erittäin paljon meidän jäljitystyötä tekevää henkilökuntaa, Pietilä sanoo.

Uudellamaalla tartuntojen rakettimainen nousu pysähtynyt, mutta jäänyt liian korkealle tasolle

Päätöstä yläkoululaisten siirtämisestä etäopetukseen odotettiin myös pääkaupunkiseudulla tällä viikolla.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmä päätti kuitenkin pitää peruskoululaiset lähiopetuksessa toistaiseksi.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori totesi työryhmän tiedotustilaisuudessa perjantaina, ettei toimenpide ole välttämätön ja sen tuomat sosiaaliset haitat ovat hyvin merkittäviä.

– On hyvä kuitenkin huomata, että kaupungeissa yksittäiset koulut tai koululuokat voivat siirtyä tarvittaessa etäopetukseen. Esimerkiksi Helsingissä on näin tehty neljässä eri koulussa, Vapaavuori totesi.

Samassa tilaisuudessa puhunut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi, että viime päivinä koronaviruksen ilmaantuvuus Uudellamaalla on tasaantunut.

Uudellamaalla ilmaantuvuusluku on 190 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, mutta pääkaupunkiseudun kaupungeissa luvut ovat tätäkin korkeampia.

– Keväällä huippulukemat olivat reilut 600 tartuntaa viikossa. Syksyn jälkeen on menty ylöspäin aina viime viikkoihin saakka, jolloin rajoitusten ja suositusten noudattaminen on pikku hiljaa alkanut näkyä. Olemme viimeiset kolme viikkoa olleet 1600 viikkotartunnan paikkeilla, Mäkijärvi sanoo.

KAsvomaskiin pukeutunut nainen  kauppakeskuksessa.
Uudellamaalla ilmaantuvuusluku on 190 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, mutta pääkaupunkiseudun kaupungeissa luvut ovat tätäkin korkeampia.Silja Viitala / Yle

Mäkijärven mukaan HUSissa tehohoitopotilaiden määrä kasvoi pari viikkoa sitten voimakkaasti, mutta viime päivinä kasvu ei ole jatkunut samaan tapaan. Myös vuodepotilaiden määrän kasvu on pysähtynyt.

– Olemme ikäänkuin tasangolla. Jatkossa täytyy pitää huoli, että potilasmäärät lähtevät laskuun, näin korkealle tasolle ei ole terveydenhuolllon kannalta järkevää jäädä.

HUSin kyselytutkimus: 42 prosenttia riskiryhmäläisistä kyläilee yhä

Perjantaisessa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatiotyöryhmän tiedotustilaisuudessa HUSin johtajaylilääkäri esitteli ennakkoon myös ensi viikolla julkaistavan kyselyn tuloksia.

HUSin kyselyssä selvitettiin, miten ihmiset liikkuvat nykyisten suositusten ja rajoitusten aikana.

Mäkijärven mukaan huolestuttavaa on, että leviämisvaiheesta huolimatta väki on jatkanut kyläilyä ja ravintolakäyntejä.

58 prosenttia vastaajista kertoi jatkaneensa kyläilyä ja 42 prosenttia riskiryhmäläisistä vastasi samoin.

– Molemmat luvut ovat liian korkeita, Mäkijärvi toteaa.

Ravintolakäyntejä on jatkanut 42 prosenttia vastaajista ja 24 prosenttia riskiryhmäläisistä.

Markku Mäkijärvi nosti esiin kyselytutkimuksen ristiriidan, sillä liki 70 prosenttia vastaajista pitää rajoituksia erittäin tarpeellisina.

– Enemmistö vastaajista piti rajoituksia tarpeellisina, mutta eivät niitä omassa arkielämässään noudata tai pysty noudattamaan.

Taloustutkimuksen toteuttama kysely tehtiin 2.–4. joulukuuta ja siihen vastasi 755 henkilöä. HUS julkaisee tulokset 14.12.

Lue myös:

Yläkouluja ei siirretä etäopetukseen pääkaupunkiseudulla, rajoitukset ja suositukset jatkuvat tammikuulle – HUS: Jokaisen on nyt kannettava vastuunsa

Turku seuraa muita kaupunkeja ja siirtää oppilaita etäopetukseen – uudenvuodenaaton ilotulitus perutaan

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri: Koronaviruksen leviämisvaiheen kriteerit vahvistuneet edelleen

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Turvapaikanhakijoiden veneiden käännyttäminen takaisin merelle näyttää kiihtyvän Kreikassa – norjalaisjärjestöllä tiedossa yli 300 tapausta

$
0
0

Poukkoilevassa kännykkävideossa näkyy ihmisiä täynnä oleva pelastuslautta jossakin Egeanmerellä. Taustalla kuuluu miehen ääni, joka selostaa englanniksi, mitä on tapahtunut.

– Kreikkalaiset laittoivat meidät tänne lautalle. Kaikki tavaramme vietiin ja nyt emme tiedä, mitä tapahtuu, hukummeko tänne merelle, mies sanoo.

Miehen mukaan lautalla olijat olivat pyrkimässä Turkista Kreikkaan, kun heidät pysäytettiin ja siirrettiin pelastuslautalle. Videolla näkyy useita kauempana meressä kelluvia kirkkaanvärisiä pelastuslauttoja.

Pakolaisten ja siirtolaisten liikkeitä Egeanmerellä seuraavalla norjalaisella Aegean Boat Report -järjestöllä on hallussaan lukuisia samanlaisia videoita, joissa kreikkalaiset merivartijat näyttävät käännyttävän siirtolaisia ja pakolaisia takaisin merelle.

Yhdessä Ylen näkemässä videossa naamioituneet miehet ovat hinaamassa ihmisiä täynnä olevaa kumivenettä merelle. Toisessa videossa kreikkalainen merivartioston alus seuraa kumivenettä, mutta ei auta veneessä olevia. Kuvaaja kertoo videolla, että on 4. kesäkuuta 2020 ja ihmiset ovat olleet kumiveneessä toista vuorokautta.

Kreikan merivartiosto on kansalaisjärjestöjen ja median raporttien mukaan tänä vuonna tehnyt lukuisia kansainvälisten sopimusten vastaisia käännytyksiä Egeanmerellä.

– Tämän vuoden aikana tietooni on jo tullut 302 tapausta, joissa osallisena on ollut yli 9 000 ihmistä, kertoo Tommy Olsen Aegean Boat Report -järjestöstä.

Hän sanoo, että käännytyksiä on aina tehty, mutta määrä lähti nousuun maaliskussa.

Olsen saa jatkuvasti viestejä, joissa kerrotaan, kuinka Kreikkaan Turkista saapuneita ihmisiä palautetaan merelle.

Hätäviestejä tulee Whatsappin kautta

Videoita, ääniviestejä ja kuvia tulee joka viikko Aegean Boat Reportin julkiseen Whatsapp-numeroon tai Facebook-sivun kautta. Välillä yhteydenottoja tulee myös Olsenin henkilökohtaiseen numeroon.

– Jos ihmiset ovat merihädässä, kehotan heitä soittamaan yleiseen hätänumeroon ja soitan itse Kreikan merivartiostoon. Välillä he katkaisevat puhelun, välillä he ovat kiinnostuneempia minusta kuin käynnissä olevasta hätätilanteesta, Olsen kertoo puhelimitse Tromssasta Pohjois-Norjasta.

Hänen mukaansa Kreikan merivartiosto tietää usein jo, mitä on tapahtumassa. Heidän aluksensa ovat paikalla pysäyttämässä tulijoita ja häätämässä heitä takaisin kohti Turkkia.

"Maihin päässeitä pakotettu takaisin merelle"

– Veneen moottori hajotetaan tai polttoaine viedään. Sitten vene hinataan alueelle, josta virta tai tuuli vie sitä kohti Turkin rannikkoa. Kreikan saarille jo saapuneita on myös viety takaisin merelle ja pakotettu pelastuslauttoihin, Olsen kertoo.

Ihmsiä nouemasta kumiveneneesä syksyllä 2015.
Siirtolaisia ja pakolaisia rantautumassa Lesboksen saarelle syksyllä 2015. Yannis Kolesidis / EPA

Olsenin mukaan Kreikan saarten ja Turkin väliseltä merialueelta on maaliskuun jälkeen löytynyt 166 ajelehtivaa pelastuslauttaa. Niissä ei ole ollut haaksirikkoutuneita, vaan Kreikan viranomaisten lautoille pakottamia ihmisiä.

Tommy Olsen perusti Aeagean Boat Report -kansalaisjärjestön oltuaan vapaaehtoistyöntekijänä Lesboksen saarella vuosina 2015 ja 2016, kun Kreikan saarille tuli suuri määrä pakolaisia ja siirtolaisia Turkista.

Olsen alkoi kerätä tietoja avustustyöntekijöiden tarpeisiin koska koki, että tiedonpuute haittasi työtä.

Olsenia kohtaan kovia syytöksiä Kreikassa

Kreikassa Olsenia on viime aikoina syytetty Turkin kätyriksi ja ihmissalakuljettajien avustajaksi. Hän kiistää syytökset ja ihmettelee, miten Tromssassa oleva norjalaismies voisi sotkeutua salakuljetukseen Kreikan saarille.

Karttagrafiikka
Itäisellä Egeanmerellä Kreikan saaret sijaitsevat vain muutamien kilometrien päässä Turkin rannikolta.Ilkka Kemppinen / Yle

Turkin merivartiosto on julkaissut paljon kuvamateriaalia Kreikan palautuksista. Tommy Olsen suhtautuu varoen Turkin tarjoamaan materiaaliin.

– Turkkilaiset näyttävät mitä haluavat. Videoita on editoitu, ja niissä on välillä yhdistetty useita välikohtauksia, jotta asiat saadaan näyttämään pahoilta. Kun materiaalia yhdistää muihin lähteisiin, kuva tarkentuu, Olsen kertoo.

Hänen mukaansa Turkista Kreikkaan pyrkivissä veneissä olleiden videot ja kuvat ovat tärkeimpiä lähteitä.

– Ihmiset ovat tunnistettavissa ulkonäön ja vaatteiden perusteella. Ensin heidät voi nähdä matkalla Kreikkaan, sitten rannalla ja lopulta taas Turkkiin palautettuina. Silloin tiedämme, mitä on tapahtunut, Olsen kuvailee videoiden ja kuvien tarkistusta.

Kreikan viranomaiset keräävät tavallisesti matkapuhelimet talteen palautettavilta. Mutta kaikkia puhelimia ei löydetä, joten kuvamateriaalia saadaan usein matkan eri vaiheista.

"Frontex tietää, mitä tapahtuu"

Kreikan saarten ja Turkin rannikon välinen merialue on vilkkaasti partioitu. Turkin ja Kreikan merivartiostojen lisäksi alueella liikkuu Euroopan unionin raja- ja merivartioviraston Frontexin aluksia, jotka kuuluvat eri jäsenmaille.

– Frontexilla on alueella laivoja, lentokoneita ja helikoptereita. Ei ole epäilystäkään, etteikö Frontex tietäisi, mitä Kreikan viranomaiset ja maan merivartiosto puuhailevat, Tommy Olsen sanoo.

Partioaluksia Samoksen Vathyn satamassa.
Arkistokuvassa Frontexin valvontaoperaatioon osallistuvia saksalaisaluksia Vathin satamassa Samoksella. Kuvassa oikealla jutussa mainittu Uckermark-alus. Christian Charisius / Epa

Saksalainen Der Spiegel -lehti on seurannut tapahtumia ja muun muassa saanut haltuunsa Frontexin selvityksen, josta käy ilmi, että pienen saksalaisen Uckermark-aluksen miehistö seurasi, kuinka kreikkalaiset palauttivat Turkista tulleen veneen.

Saksalaisalus pysäytti elokuussa Turkista tulleen kumiveneen, jossa oli noin neljäkymmentä ihmistä. Veneessä olijat jäivät paikoilleen odottamaan, mitä tapahtuu. Paikalle tullut Kreikan merivartioston alus otti tilanteen haltuunsa, ja myöhemmin Turkin merivartiosto julkaisi kuvia Turkkiin päätyneistä ihmisistä.

Der Spiegelin ja sen yhteistyökumppaneiden raportoinnin mukaan Frontexin palveluksessa olevasta valvontakoneesta on myös seurattu kreikkalaisten käännytysoperaatiota.

Frontex kiistää osallisuutensa

Frontexin johtaja Fabrice Leggeri oli joulukuun alussa kuultavana Euroopan parlamentissa. Hänen mukaansa ei ole todisteita siitä, että Frontex olisi osallistunut palautuksiin suoraan tai epäsuorasti julkisuudessa kerrotuissa tapauksissa.

Myös Kreikka on useaan otteeseen kiistänyt syyllistyneensä kansainvälisen oikeuden vastaisiin käännytyksiin merellä.

EU:n sisäasioiden komissaari Ylva Johansson on vaatinut lisäselvityksiä.

Tromssassa Tommy Olsenille tipahtelee koko ajan uusia viestejä Egeanmereltä. Tuoreimmat koskevat kuusi päivää sitten tapahtunutta välikohtausta, jossa ihmisiä oli pakotettu pelastuslautoille.

Haastatteluhetkellä Olsen selvitteli vielä kuvien alkuperää ja tapahtumien kulkua.

Lue lisää: Mediat: Frontex on ollut osallisena kyseenalaisissa operaatioissa, joissa Välimeren siirtolaisia hätyytellään takaisin merelle

Kreikan poliisi työntää rajan ylittäneitä takaisin Turkkiin – "He pahoinpitelivät, veivät rahamme ja puhelimemme"

Alaston cowboy ja muuta talvielämää – katso video New Yorkista lumimyräkän jälkeen

$
0
0

Yhdysvaltain itärannikolle torstaina saapunut talven ensimmäinen kunnon lumimyrsky on aiheuttanut satoja liikenneonnettomuuksia. Niissä on kuollut ainakin neljä ihmistä.

Kymmeniä juna- ja lentovuoroja on jouduttu perumaan.

New Yorkin osavaltiossa ja Pennsylvaniassa tuli paikka paikoin jopa metri lunta.

New Yorkin kaupunkiin myräkkä jätti parinkymmenen sentin lumipeitteen, mikä on enemmän kuin koko viime talvena.

mies kävelee sohjossa.
Fedexin lähetti vie paketteja perille jalkaisin East Villagessa New Yorkissa.Jason Szemes / EPA

Runsaat 20 senttiä lunta tuli kerralla myös Bostoniin. Massachusettsin kuvernööri kehotti ihmisiä jäämään kotiin, jollei ole pakko lähteä autolla liikkeelle.

naiset värkkää lumiukkoa
Naiset tekivät pienen lumiukon puistossa New Yorkissa.Jason Szemes / EPA
Nainen kantaa kahvimukiaan sohjon keskellä New Yorkissa.
Nainen kantaa kahvimukiaan sohjon keskellä New Yorkissa.Jason Szemes / EPA

Lumimyrsky ei aiheuttanut niin paljon haittaa kuin ehkä muulloin, sillä monet amerikkalaisistakin ovat koronan vuoksi etätöissä kotonaan. Paitsi esimerkiksi jutun alussa videolla esiintynyt vähäpukeinen turistihoukutin.

Nainen pyrkii bussiin sohjossa New Yorkissa.
Nainen pyrkii bussiin sohjossa New Yorkissa.Jason Szemes / EPA
ihmisiä puistossa ja lumiakka
Washington Squaren puistossa oli muutamia ihmisiä lumesta nauttimassa.Jason Szemes / EPA

Lumisade on perjantain puolella loppunut, ja lumi sulaa viimeistään sunnuntaina sään lämmetessä.

Tässä vielä video siitä, miltä lumimyräkän tulo näytti New Yorkin Times Squarella.

Keva ja verottaja löysivät ratkaisun virheellisesti maksettuihin eläkkeisiin: ei vaikuta verotukseen, rahoja ei tarvitse palauttaa

$
0
0

Noin 400 000 kunta-alan eläkeläistä sai tammikuun eläkkeensä pankkitililleen virheellisesti jo eilen torstaina.

Kyse oli julkisalan eläkelaitos Kevan tekemästä virheestä, jonka vuoksi kyseiset kunta-alan eläkeläisten tammikuun eläkkeet lähtivät liian aikaisin maksuun.

Vielä torstaina Keva ilmoitti verkkosivuillaan, että tammikuun eläkkeen voi palauttaa takaisin. Sittemmin Keva päivitti omaa ohjeistustaan ja toivoi, ettei rahoja palautettaisi vielä takaisin, sillä verottajan kanssa neuvoteltiin yhteisestä ratkaisusta.

Nyt Keva sekä Verohallinto ovat löytäneet ratkaisun siihen, miten pankkitilille kilahtaneiden tammikuun eläkkeiden kanssa tulisi menetellä. Selvitettävänä on ollut muun muassa se, vaikuttaako summa tämän vuoden verotukseen.

Nyt yhteinen ratkaisu on löytynyt: veroseuraamuksia ei koidu eikä rahoja peritä takaisin – mutta tammikuun 4. päivä ei kannata odotella eläkemaksua, jos sen sai virheellisesti liian aikaisin.

– Teemme asiaan teknisluontoisen korjauksen siten, että vuoden 2020 eläketulo kirjautuu oikein ja samoin vuoden 2021. Täten eläkkeensaajalle ei aiheudu tästä mitään verotuksellisia seuraamuksia, kertoo varatoimitusjohtaja Kimmo Mikander Kevasta.

Joulukuun virhemaksu kirjataan siis järjestelmissä tammikuulle.

Keva ei enää pyydä eläkemaksun eilen saaneita palauttamaan summaa. Rahat on jo ehtinyt palauttaa Kevalle tähän mennessä muutamia kymmeniä henkilöitä. Heille tammikuun eläke maksetaan oikeana maksupäivänä 4.1.

Mikander kertoo, ettei tammikuun eläkkeen nyt jo saaneiden henkilöiden tule enää olla erikseen yhteydessä Kevaan asian suhteen.

Valtiovarainministeriö antoi Mikanderin mukaan ratkaisulle vihreää valoa.

Kansaneläkelaitos (Kela) kertoi puolestaan torstaina, että esimerkiksi joulukuun toimeentulotukia ei aiota periä takaisin liian aikaisin maksetun tammikuun eläkkeen vuoksi.

Seuraavan kerran kunta-alan eläke maksetaan 3.2.2021.

Oikaisu 18.12.2020 klo 15.07: Korjattu Kevan määritelmä eläkevakuutusyhtiöstä eläkelaitokseksi.

Keva maksoi tammikuun eläkkeet jo joulukuussa: ylimääräisen maksun voi palauttaa myös itse, neuvoo Keva – Verottaja: Nyt kannattaa odottaa hetki, viranomaiset ratkaisevat asian

Kuntien eläkeläiset saivat rahat liian varhain, mitä eläkeläisen pitää nyt tehdä? Viisi kysymystä ja vastausta – verottaja: "nyt kannattaa odottaa rauhassa pari päivää"

Virittäydy virtuaalisesti jouluun – kokosimme striimikonserttien huiput hevistä klassiseen

$
0
0

Klassisen nälkään

Helsingin kaupunginorkesteri päättää Beethovenin 250-vuotisjuhlavuoden konsertilla. Illan aikana kuullaan yksi länsimaisen taidemusiikin ikiklassikoista, Beethovenin viimeinen ja järjestyksessä yhdeksäs sinfonia. Mestari sävelsi sen kuurona. Finaalissa soi Oodi ilolle, joka tunnetaan myös EU:n epävirallisena kansallislauluna. Orkesteria johtaa Susanna Mälkki. Konsertti on maksuton.

Perjantai 18.12. klo 19 Helsingin kaupunginorkesteri: Beethovenin Yhdeksäs sinfonia.

Cantores Minores -kuoro
Cantores Minores -kuoro on aloittanut monen helsinkiläisen joulun jo 65 vuoden ajan.Cantores Minores

Laulua monin äänin

Joulu ilman kuoroa on kuin riisipuuro ilman mantelia. Ylioppilaskunnan laulajat on jo vuosikymmenten ajan tuonut joulun helsinkiläisiin koteihin. Perinteeseen voi perjantaina osallistua muualtakin Suomesta. Joulukonsertti on taltioitu Temppeliaukion kirkossa. Kuoroa johtaa Pasi Hyökki.

Perjantai 18.12. kello 19 Ylioppilaskunnan laulajien etäjoulukonsertti.

Tamperelainen Mieskuoro Laulajat vastaa helsinkiläisten haasteeseen lauantaina. Se kajauttaa perinteisiä ja tuoreita joulunumeroita Tampereen Tuomiokirkossa.

Lauantai 19.12. klo 19 Mieskuoro Laulajien joulu. Tallenne katsottavissa Tapaninpäivään asti.

Poikakuoro Cantores Minoreksen joulukonsertit ovat täyttäneet Helsingin Tuomiokirkon äärimmilleen yli 65 vuoden ajan. Tämänvuotinen konsertti on katsottavissa virtuaalisesti loppiaiseen asti. Kuoroa johtaa Hannu Norjanen. Urkurina on Markus Malmgren ja tekstinlukijana piispa Teemu Laajasalo. Kaikki yllä mainitut kuorokonsertit ovat maksullisia.

Cantores Minores: Joulukertomus 6.1.21 asti.

Club for Five -yhtye.
Club for Five -yhtyeen suoratoistokonsertti lähetetään tänä vuonna Naantalin kirkosta.Jyrki Valkama / Yle

Jazz virittää tunnelmaan

Joulua a cappelana tarjoilee kaksikin lauluyhtyettä: Club For Five ja Rajaton. Rajattoman ensimmäisestä joulukonsertista tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Nyt saa valita, kuunteleeko virtuaalisesti viittä vai kuutta ihmisääntä. Kenties molempia? Club for Fiven suoratoistokonsertti lähetetään Naantalin kirkosta. Konsertit ovat maksullisia.

Lauantai 19.12. klo 18 Club For Five Jouluna 2020 -livestriimi. Tallenne säilyy Tapaninpäivään asti.

Perjantai 18.12. klo 18 Rajaton Joulu 2020. Tallenne säilyy Loppiaiseen asti.

Suomen kiistaton tangokuningas Eino Grön ja kaikkien musiikkilajien enfant terrible Iiro Rantala esittävät kauneimpia joululauluja. Mukana on myös Veera Railio vahvistettuna Eikan enkelit -kuorolla. Ohjelmassa on ikivihreitä. Lisäksi Iiro Rantala esittää soolopianonumeroita, kuten John Lennonin Happy X-masin. Konsertti on maksuton.

Perjantai 18.12. kello 18 Iiro Rantala, Eino Grön & Eikan enkelit: livestream-joulukonsertti. Konsertti on katsottavissa 28.12. asti.

UMO Helsinki Jazz Orchestra esittää jazzsovituksen joulun iki-ihanasta balettiklassikosta, Tšaikovskin Pähkinänsärkijästä. Duke Ellington ja Billy Strayhorn kirjoittivat ja levyttivät teoksesta oman versionsa 1960. Taltioitua konserttia johtaa Ed Partyka. Taatusti jotain erilaista. Konsertti on maksullinen.

Maanantai 21.12. klo 19 UMO Helsinki Jazz Orchestra: Pähkinänsärkijä. Tallenne katsottavissa 28.12. asti.

Samuli Edelmann virsilevynsä nauhoituksissa Luhangan kirkossa.
Samuli Edelmann on levyttänyt muun muassa virsiä. Joulukonserttinsa hän striimaa Valamon luostarista.Yle

Rauhallista joulua

Pitkän linjan muusikko Pepe Willberg konsertoi tänä jouluna etänä Meilahden kirkossa. Ohjelmassa on nostalgiaa: lapsuuden rakkaimmat joululaulut. Willbergin joulukvartettiin kuuluvat Anu Kosonen (piano), Sirkku Hilanko (viulu), Niklas Hagmark, (sello) ja Ville Vannemaa (puhaltimet).

Perjantai 18.12. kello 20 Pepe Willberg & Joulukvartetti: Kynttilöiden syttyessä.

Oopperalaulaja Waltteri Torikan piti alun perin järjestää joulukonserttikiertue kirkoissa. Se vaihtui striimikonsertiksi, jossa kuullaan klassikoita ja maistiaisia laulajan albumeilta. Konsertissa nähdään erikoisvieraita.

Lauantai 19.12. klo 17 Waltteri Torikka: Joulun toivo. Tallenne katsottavissa Tapaninpäivään asti.

Melankolista, taiteellista, omaäänistä ja harrastakin musikkia tehnyt Samuli Edelmann striimaa oman joulukonserttinsa etänä Valamon luostarista. Edelmannia säestää Matti Paatelma. Konsertin tuotto lahjoitetaan Valamon luostarille. Kaikki tässä osiossa mainitut konsertit ovat maksullisia.

Sunnuntai 20.12. klo 20 Samuli Edelmann: Joulukonsertti.

Saara Aalto
Saara Aalto esiintyy jouluisessa striimikonsertissaan yhdessä entisen tangokuninkaan, Teemu Roivaisen kanssa.Andreas Putting / EBU

Kevyttä joulua

Iskelmälaulaja Suvi Teräsniska julkaisi viikko sitten uuden joululaulun nimellä Tämä maailma tarvitsee rakkautta. Aiemmin häneltä on kuultu versio Tulkoon joulu -kappaleesta. Molemmat saatetaan kuulla Joulun henki -konsertissa.

Perjantai 18.12. klo 19 Suvi Teräsniska: Joulun henki.

Pop-tähti Saara Aallon ja vuoden 2014 tangokuningas Teemu Roivaisen konsertti on taltioitu Seinäjoen Lakeuden risti -kirkossa. Konsertissa kuullaan joululauluja Walking in the Airista Ave Mariaan. Konsertin jatkot järjestetään Facebookissa.

Lauantai 19.12. klo 19 Saara Aalto ja Teemu Roivainen: Tuhannet tähdet. Tallenne katsottavissa viikon.

Tänä syksynä Vain elämää -tv-ohjelmassa esiintynyt Reino Nordin striimaa joulukonsertin, jossa kuullaan myös akustisia tulkintoja näyttelijä-muusikon omasta tuotannosta. Mukana on lisäksi Nordinin itsensä tekemä joululaulu Meidän valo. Kaikki tässä osiossa mainitut konsertit ovat maksullisia.

Lauantai 19.12. klo 19 Reino Nordin: Meidän valo.

Raskasta Joulua -konsertti Lappeenrannassa 2019.
Viime vuoden Raskasta Joulua -konsertti järjestettiin Lappeenrannassa. Tänä vuonna joulu otetaan hevisti vastaan verkossa. Mikko Lieri / AOP

Raskasta joulua

Raskasta Joulua -keikka tarjoilee nimensä mukaisesti “raskaalla kädellä sovitettuja joululauluja”. Mukana ovat kaikki tämän vuoden solistit muun muassa Battle Beastin Noora Louhimo sekä One Desirestä ja Sturm und Drangista tuttu André Linman. Paikkana on konserttitalo, johon on varta vasten rakennettu muun muassa kuusimetsä.

Lauantai 19.12. kello 19 Raskasta joulua -kiertueen solistien livestream-keikka.

Teräsbetonista tunnetuksi tullut Jarkko Ahola konsertoi Tampereen Tuomiokirkosta. Aiheena ovat tietysti joululaulut. Rock-tenorin ensimmäinen sooloalbumi oli nimeltään Ave Maria – Joulun klassikot (2012) ja myi heti tuplaplatinaa. Jouluista kokemusta siis on. Molemmat konsertit ovat maksullisia.

Tiistai 22.12. klo 19 Jarkko Ahola: Joulukonsertti 2020.

Lue myös:

Huijarit häirinneet Kauneimmat joululaulut -verkkotapahtumia – Suomen lähetysseura tehnyt rikosilmoituksen valetapahtumista


Joensuulaismies tapettiin, motiivina ehkä 50 euroa ja tupakka-aski – nuori mies tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen

$
0
0

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion tapauksessa, jossa mies puukotettiin kuoliaaksi Joensuussa Noljakan koulun lähellä viime vuoden syyskuussa. Tekohetkellä 19-vuotias puukottaja sai taposta yksitoista vuotta vankeutta ja päälle vuoden kestävän valvonta-ajan.

Uhri, 26-vuotias joensuulaisopiskelija lähti myöhään illalla 14. syyskuuta 2019 käymään kotinsa läheisellä pankkiautomaatilla Joensuun Noljakassa.

Mies nosti automaatista 50 euroa. Hän ei ehtinyt kävellä kuin parisataa metriä automaatilta, kun kaksi tuntematonta miestä hyökkäsi yllättäen kimppuun.

Noin tuntia myöhemmin puolenyön jälkeen ulkopuolinen soitti hätäkeskukseen, kun hän löysi kevyenliikenteenväylältä Noljakan koulun läheltä verissään olevan kuolleen miehen.

Tuomittu oli syyntakeinen, mutta ihannoi väkivaltaa

Syyttäjä vaati tuomiota myös törkeästä ryöstöstä. Syyttäjä katsoi, että teon motiivina oli ollut ryöstää uhrilta 50 euroa ja tupakkaa.

Syyte törkeästä ryöstöstä kuitenkin kaatui, koska oikeus ei saanut selvää, oliko väkivaltaisen teon motiivina raha. Näyttö ei myöskään riittänyt todistamaan sitä, että tuomittu olisi ryöstänyt setelin uhrilta, koska seteliä ei löytynyt.

Oikeudelle jäi epäilys, että motiivina on voinut olla pelkkä väkivallan kohdistaminen. Tekijää pidettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeisena, mutta väkivaltaa ihannoivana.

Erilaisia korvauksia tekijä määrättiin maksamaan lähes 45 000 euroa ja korot päälle. Summa sisältää muun muuassa oikeuskuluja, hautajaiskustannuksia sekä kärsimyskorvausta uhrin nuorelle vaimolle.

Uhrista löytyi ainakin yksitoista puukoniskua. Hänen ei katsottu humalatilansa vuoksi pystyneen puolustautumaan yllätyshyökkäystä vastaan. Uhri menehtyi nopeasti vammoihinsa.

Paikalla olleen toisen miehen ei voitu osoittaa osallistuneen väkivallantekoon eikä häntä siksi tuomittu teosta.

Käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen tai hakea muutosta ennakkopäätösvalituksella korkeimmasta oikeudesta.

Lue myös:

Kohtalokkaaseen puukotukseen riitti 50 euroa ja tupakka-aski

Nuori mies löytyi kuolleena joensuulaisen koulun läheisyydestä – poliisi epäilee henkirikosta

Koronarokotteiden ryöstöriski on niin iso, ettei kuljetuksista ja varastoinnista tiedä juuri kukaan – THL: Erityisesti pitkäaikaiset varastointipaikat salattava

$
0
0

Entä jos rokotteita ei saadakaan Suomeen, koska niitä kuljettava rekka ryöstetään?

Uhkakuva on niin todellinen, että siihen on pitänyt varautua.

– Kuljetuserän tai kontin varastamiselle on iso riski olemassa, sanoo koronavirusrokotteiden tilauksesta vastaava THL:n lääketukkukaupan johtaja Toni Relander.

Kansainvälinen poliisi Interpol tiedotti vaarasta globaalisti joulukuun alussa: äkillisesti kasvanut rokotteiden kysyntä tulee todennäköisesti houkuttelemaan tilanteesta taloudellista hyötyä hakevia rikollisia. Interpolin varoitus koski väärennettyjen rokotteiden jakelun ja myynnin lisäksi laillisten valmisteiden varkauksia kuljetusten ja säilytysten aikana.

– Rikollisten mielenkiinto rokotetta kohtaan voi olla samaa luokkaa kuin huumaaviin lääkkeisiin, kertoo Relander THL:stä.

– Tuskin sininen Pfizer-rekka ajaa ympäri Eurooppaa ja mainostaa, että täällä on meidän rokotteita, hän jatkaa.

Rokotevalmistaja Pfizerin viestintäpäällikkö Jutta Joutseno välittää yhtiö logistiikan asiantuntijoiden sähköpostivastaukset Ylelle: Yhtiön tiedossa ei ole koronarokotteiden varkaustapauksia, eikä rokotteen kuljetuksiin ole toistaiseksi kohdistunut uhkia. Asiaan on kuitenkin valmistauduttu ja kuljetusratkaisujen valinnassa myös tämä asia otetaan huomioon.

Turvallisuussyistä emme avaa tarkemmin sitä, miten tai kenen toimesta rokotteet kuljetetaan Suomeen. Lähetyslaatikoissa on GPS-seurantaa hyödyntävä anturi. Global Security vastaa tuotteiden ja niiden kuljetusten suojaamisesta. Kuljetustapa valitaan toimipisteittäin, jotta se on mahdollisimman turvallinen ja suoraviivainen, todetaan Pfizerin Ylelle lähettämässä viestissä.

Asia otetaan myös THL:ssä hyvin vakavasti, vaikka riski rokotteiden varastamiselle nimenomaan Suomessa arvioidaan pieneksi.

– Jos rikollinen ryhmä haluaa rokotteet kaapata, sen ensisijainen vaihtoehto tuskin on käydä tekemässä se Suomessa. Riski pitää ottaa kuitenkin huomioon, koska tilanne poikkeaa normaalista, kertoo Relander.

"Poliisisaattuetta tai karnevaalia ei ole tarkoitus ympärille rakentaa"

Rokotteisiin kohdistuvaa ryöstöriskiä minimoidaan THL:n mukaan muun muassa siten, että tiedot kuljetuksista ja säilytyksestä pidetään mahdollisimman pienen piirin tiedossa.

– Jokainen tiedostaa mitä tarkoittaa, ettei luovuteta tietoa kuin asianomaisille. Vaikka riski on äärettömän pieni, erityisesti pitkäaikaiset varastointipaikat täytyisi pitää suuren yleisön tietämättömissä, sanoo Relander.

Toimittajat haluaisivat kertoa näyttävästi kansalaisille rokotteiden kuljetusoperaatiosta, mutta useat kysymykset ja kuvauspyynnöt jäävät tällä hetkellä turvallisuussyistä ilman vastauksia.

– Niitä kysytään ihan hirveästi. Media haluaa valokuvia rokotteista, kun ne lastataan, ja rekoista kun ne lähtevät ja lentokoneista kun ne laskeutuvat, sanoo Relander THL:stä.

Spektaakkelia ei ole kuitenkaan luvassa, sillä logistinen ketju pyritään pitämään viimeiseen asti salassa.

– Tämä on juuri sitä tietoa, mitä ei voida toimittaa, koska siinä paljastetaan koko maailmalle mitä kautta rokotteet kulkevat.

Rokote-erät saapuvat Suomeen lähipäivinä tai -viikkoina THL:n johtaja Relanderin mukaan kaikessa hiljaisuudessa muun rahdin seassa.

– Poliisisaattuetta tai karnevaalia ei ole tarkoitus kuljetuksen ympärille rakentaa.

Tosin ensimmäinen symbolinen rokote-erä saattaa olla tähän poikkeus. Se saanee ainakin politiikot ja median liikkeelle.

– Meidän toive olisi, että siitä ei hirveästi huudeltaisi, mutta koska kyseessä on historiallinen hetki niin varmaan tärkeät ihmiset ovat olkapäät paljaana ottamassa ensimmäisiä satseja, lohkaisee THL:n lääketukkukaupan johtaja Relander.

Lue lisää:

Finnair Cargo valmistautuu rokotekuljetuksiin maailmanlaajuisesti – liiketoimintajohtaja: "Keskusteluja on paljon, lähinnä valmiusasteella"

Heikki Valkama: Kelalta huijattiin viime vuonna miljoonia euroja – ja sillä saattoi olla arvaamattomia hyviä vaikutuksia

$
0
0

Kelan tukia epäillään huijatun viime vuonna noin 12 miljoonalla eurolla. Väärinkäytösepäilyjä vietiin poliisin tutkittavaksi 1309. Tästä kertoi Helsingin Sanomat alkusyksystä.

Sosiaaliturvan huijaukset ovat oikeastaan joskus hyvä asia. Niitä pitäisi olla lisää. Näin sanoi Tampereen yliopiston hallintotieteiden apulaisprofessori Pauli Rautiainen.

Juttelin Rautiaisen kanssa elokuussa toista juttua tehdessäni.

Rautiaisen heittämä ajatus perustui aineistoon, jonka mukaan sosiaalietuuksien väärinkäyttö vaikuttaa perheväkivallan määrään. Siis: lapsia tai puolisoita pahoinpidellään vähemmän, jos huijauksia on enemmän.

Se että sosiaaliturvahuijauksilla ja perheväkivallalla on yhteys, on asia, jota harva tulee ajatelleeksi.

Se on esimerkki arvaamattomista vaikutuksista. Ne voivat olla hyviä, huonoja tai melko neutraaleja, mutta ihmisen arkijärjelle ne ovat todella vaikeita hahmottaa.

Toimittaja Mari Mannisen tuore kirja Hyvät aikeet - Miksi autamme ja mitä siitä seuraa? sisältää toisen esimerkin.

Manninen kertoo, kuinka hyvää tarkoittavat auttajat matkustavat kehitysmaiden orpokoteihin tekemään vapaaehtoistyötä ja hoitamaan lapsia. Se on luonut orpokotiturismista bisneksen: lapsia ostetaan köyhistä perheistä orpokoteihin, jotta turisteilta saataisiin rahaa.

Esimerkiksi Kambodžassa turistit piipahtavat leikkimässä lasten kanssa orpokodeissa. Äärimmillään lapsia pidetään nälässä ja puetaan ryysyihin, jotta turistit heltyisivät antamaan rahaa.

Hyvää tarkoittavan auttamisen seuraus onkin lisääntyvä kurjuus.

Kuten Manninen korostaa, tämä ei tarkoita tietenkään, että auttamista seuraa väistämättä kurjuus.

Apu on tarpeen, mutta kuten terveydenhoidossa, väärä lääke voi vain pahentaa oireita. Viisautta on tutkia, tepsiikö lääke.

Suurin ongelma on usein se, että kaikkia kustannuksia ei sisällytetä laskelmiin.

Usein niitä on vaikea arkijärjellä selvittää.

On paljon asioita, joiden suoraa vaikutusta on vaikea laskea. Siksi ne jätetään huomiotta.

Usein vaikutukset tiedetään, mutta jos ne eivät ole suoraan koettavissa, ne jätetään huomiotta.

Orpokotiturismi tuntuu auttamiselta. Siksi se jatkuu edelleen.

“Meillä on hyvät aikeet, mutta olemme sangen sokeita sekä apumme syistä että seurauksista”, Mari Manninen kirjoittaa.

Klassinen vastaava esimerkki ovat ympäristöasiat tai vaikkapa luonnonvarojen käyttö.

Taloustieteen piiriin on syntynyt kokonainen ala, ympäristötaloustiede. Sen ajatuksena on ollut, että saastuttamista ja luonnonvarojen käyttöä ei huomioida taloustieteessä haittoina.

Kustannuksista jäävät siis laskematta kustannukset ympäristölle.

Taloustieteessä on vasta viimeisen parinkymmenen vuoden aikana tajuttu, että myös ympäristölle tulee lasku.

Ympäristötaloustiede tutkii markkinoiden epäonnistumista, kiteyttää ympäristötaloustieteilijä, apulaisprofessori Lassi Ahlvik Helsingin yliopistosta.

Soitin Ahlvikille, joka selitti ympäristötaloustieteen perusidean näin: Nyt useiden tuotteiden hinta ei ota huomioon kaikkea. Hinta esimerkiksi sähkölle on liian matala, koska se tulee vain siitä kulusta, joka tuottajalle tulee. Jos vaikka sähkön tuottaja ostaa hiiltä ja polttaa sen, hän maksaa vain ostamastaan hiilestä. Hiilen poltossa pitäisi kuitenkin ottaa huomioon kaikki sen yhteiskunnalliset kustannukset, kuten ilmansaasteet ja hiilidioksidipäästöt.

Päästökauppa on tietenkin yritys hinnoitella päästöjä.

Ongelma on, että ilmastolle on vaikea panna hintaa. Miten ilmaston lämpeneminen vaikuttaa satoon, ihmisten elämään ja talouteen? Miten vaikkapa kuivuutta tai merenpinnan nousun kaikkia vaikutuksia laskea – ja vaikutukset kun voivat ulottua satojen vuosien päähän?

Mitä monimutkaisempi vaikutusketju, sitä useammin moni nostaa kätensä pystyyn. Parempi olla tekemättä mitään.

Typerä ja kyyninen sanonta kuuluukin: Tie helvettiin on päällystetty hyvillä aikeilla.

Eihän se niin mene, että hyvät aikeet olisivat pahasta. Lopputulosten vaikutuksia vain ei osata aina arvata. Mitä monimutkaisempi järjestelmä, sitä enemmän muuttujia.

Mitä tulee alussa mainittuun sosiaaliturvavilppiin: Pauli Rautiaisen tarjoama lääke ongelmiin ei ole lisätä vilppiä, vaan parantaa universaalia perusturvaa.

Heikki Valkama

Kirjoittaja on kirjailija ja Ylen toimittaja, joka päätti verhoiluttaa sohvan, vaikka uuden ostaminen olisi kaikkien kulujen jälkeen tullut halvemmaksi. Oppiarvoltaan Valkama on valtiotieteen maisteri, pääaineena taloushistoria.

Blogista voi keskustella 19.12. klo 23.00 saakka.

Lue myös

Pomot käyttävät työmatkoihin enemmän aikaa kuin duunarit – etätyöt tasasivat työmatkat

Heikki Valkama: “Valintamme ei osunut tällä kertaa sinuun” – työnantajakin voi mokata työnhaun

Heikki Valkama: Sä kun olet ammattilainen, voisit vähän auttaa – teettävätkö kaverit sinulla häikäilemättä ilmaistyötä?

Kun Eila Leppänen sairastui koronaan, pikkukunnan somessa alkoi vihjailu – taudin pelossa kylällä väisteltiin lopulta jopa pariskunnan koiraa

$
0
0

Ravintoloitsija Tapio Leppänen valuttaa aamupäivän toiselle asiakkaalle tuoppiin kullankeltaisen mallasjuoman. Heikki Ryhänen maksaa tilaamansa oluen paperirahalla ja tiukentaa otettaan flexistä. Pienen vasikan kokoinen Rölli-koira ei turvaväleistä piittaa, vaan losauttaa lämpimät tervehdykset jokaiselle paikalla olijalle pehmeällä kielellään.

Tapio Leppänen valuttaa olutta tuoppiin.
Leppäsillä on lyhyt työmatka, koska koti sijaitsee samassa rakennuksessa. Vapaa-ajallaan Tapio Leppänen harrastaa moottoripyörien ja autojen rassaamista.Niko Mannonen / Yle

Televisiossa uutiset pauhaavat tuttua sanomaa: koronatilanne kiihtyy Suomessa. Lisää tartuntoja, lisää rajoituksia.

Tiskin viereisessä pöydässä asiakas ryystää kahvia kupista kertakäyttökasvomaski leukansa alle venytettynä. Tavallisesti hän ei sitä pitäisi, mutta aamulla oli käytävä terveyskeskuksessa.

– Ajattelin, että laitetaan nyt sitten, mies toteaa.

Asiakkaita Kuhmoisten Dirty Cock -ravintolassa.
Heikki Ryhänen ja Olli Kaakko asuvat molemmat Kuhmoisissa. Niko Mannonen / Yle
Tapio ja Eila Leppänen tervehtivän baarissaan vierailevaa Rolli-koiraa.
Koirat ovat tervetulleita ravintolaan. 10 kuukautta vanha Rölli-koira on käynyt aiemminkin isäntänsä kanssa Leppästen baarissa.Niko Mannonen / Yle

Hiljaisena tiistaiaamupäivänä asiakkaat ja ravintolayrittäjät juttelevat aivan muusta kuin maailmanlaajuisesta pandemiasta. Keski-Suomen ja Pirkanmaan rajalla sijaitseva parin tuhannen asukkaan pikkukunta Kuhmoinen on säästynyt suuremmilta tartuntaryppäiltä.

– Porukka rupee olemaan selkeästi kyllästynyttä. Totta kai koronakin melkein joka päivä tulee esiin, mutta se on vähentynyt puheenaiheena, Tapio Leppänen kertoo.

Keväällä oli toisin.

Koko Suomi seurasi oudon taudin leviämistä maailmalta meille herkeämättä. Maaliskuun lopussa ravintoloiden ovet menivät säppiin. Mökkipaikkakunta Kuhmoinenkaan ei säästynyt koronalta.

Leppäset saivat tuntea lukuisten muiden sairastuneiden tavoin henkilökohtaisesti, miltä tuntuu, kun tartuntatauteihin liittyvää häpeäleimaa yritetään istuttaa omaan otsaan.

Leimaamisen pelko piinaa sairastunutta

Kuhmoisten Facebook-ryhmään julkaistiin huhtikuun alkupäivinä viesti: “…No korona tuli kylään…“ Verkkokeskustelijat kyselivät toisiltaan, kuka tartunnan on saanut.

Nopeasti vihjailevaksi äitynyt viestiketju osoitti paikalliseen ravintolayrittäjäpariskuntaan.

Uteliaisuus ei ole vain pienten paikkakuntien ongelma.

Kuhmoisen kunnanrajaa merkkaava kyltti.
Kuhmoinen tunnetaan suosittuna mökkipaikkakuntana. Kunnan väestö on iäkästä. Tapio Leppäsen mukaan siksikin on hyvä, että ihmisten kasvoilla näkee yhä enemmän maskeja katukuvassa ja ruokakaupassa.Niko Mannonen / Yle

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tutkinut karanteenikokemuksia ja Covid19-stigmaa, eli häpeäleimaa, pääkaupunkiseudulla. Tutkimukseen osallistui 64 vastaajaa, jotka kuuluivat 24:ään perheeseen. Erikoistutkija Anna-Leena Lohinivan mukaan stigma oli yllättävän yleinen, ja sitä esiintyi lähes jokaisessa tutkimukseen vastanneessa perheessä.

Tie Kuhmoisten keskustan läpi.
Näin Tapio Leppänen kuvailee kotikyläänsä, joka hiljenee aina talvisin vilkkaan kesän ja mökkiläisten jäljiltä: "Iltaisin kun katsot ikkunasta, näyttää kuin tämä olisi aavekaupunki. Joku auto on saattanut jäädä parkkiin... Bensa loppu ilmeisesti."Niko Mannonen / Yle
Ravintola Dirty Cock Kuhmoisissa.
Korona on hiljentänyt kylää entisestään. Silti Tapio Leppänen luottaa tulevaisuuteen: "Ei tässä auta muuta kuin toivoa. Uskon, että ihmiset käyvät meillä, kun mennään järjellä, eikä hömöillä. Välitetään toisistamme ja turvaväleistä. Mökkiläiset, jotka tulevat syömään, menevät oma-aloitteisesti istumaan sivummalle." Niko Mannonen / Yle

Useammin leimaantumisen pelosta tai itsensä stigmatisoinnista kärsivät aikuiset.

– Ihminen saattoi pelätä olevansa tartuttava karanteenin jälkeenkin. Vastaajat pelkäsivät naapurien katsovan, että tuolla tuo nyt kävelee. Ystäviltä tulevaa stigmatisointia saattoi olla se, että välteltiin tapaamasta koronan sairastanutta, Lohiniva kertoo.

Vastaavanlaisia kokemuksia on havaittu muidenkin tartuntatautien, kuten tuberkuloosiin ja HIV:n kohdalla. Leimaantumisen pelolla voi olla merkittävä kansanterveydellinen vaikutus, mikäli se estää sairastunutta hakeutumasta hoitoon tai testeihin.

Haasteellisen tilanteesta tekee se, että pelkoa lietsotaan monesta suunnasta ja se istuu syvällä rakenteissa. Siihen syyllistyvät niin viestinnän ammattilaiset kuin tavalliset kansalaisetkin.

Pelko saa lisäpontta median välityksellä, kahvipöytäkeskusteluissa – ja myös sosiaalisessa mediassa.

– Pääkaupunkiseudun asuinalueiden Whatsapp-ryhmissä oli syyllistämistä, miten joku on mennyt ottamaan tuollaisen tartunnan: on matkustanut jonnekin tai mennyt juhliin.

Lohiniva toteaa, että pienellä paikkakunnalla tilanne on kriittisempi.

– Ollaan pienissä ympyröissä, ja helposti myös tiedetään, kenellä tartunta on. Ei voi olla anonyymi, kuten pääkaupunkiseudulla.

“Sitä vaan ajatteli ihmisten pikkusieluisuutta”

Samaan aikaan kun viestimylly jauhoi Kuhmoisten somekanavalla huhtikuussa, Eila Leppänen makasi toipilaana kotinsa ruskealla nahkasovalla.

Lääkärin diagnosoima keuhkoputkentulehdus oli vahvistunut testissä koronaksi.

– En tiedä onko tämä nyt rumasti sanottu, mutta tuntui, kuin olisin kasikymppinen mummu. En jaksanut kävellä, enkä tehdä yhtään mitään. Oli pientä lämpöä ja hengenahdistusta, Leppänen muistelee oireita.

Kertoessaan henkilökohtaisella sometilillään tartunnastaan, hän ei arvannut, että joutuisi pian painostetuksi vastaamaan aiheesta tuntemattomillekin uteliaille.

Edes yrittäjyys ei muuta sitä faktaa, että yksityisyyden suoja ja potilaan oikeudet suojaavat sairastunutta. Siispä ravintolayrittäjäänkään ei tarvitse kertoa tartunnastaan asiakkaille julkisesti.

Ensimmäisenä Kuhmoisten ryhmään tulleet viestit huomasi Tapio Leppänen.

Tapio Leppänen baaritiskin takana.
"Alkuvuosi lähti liiketoiminnan kannalta käyntiin hyvin. Ennen huhtikuuta tuli suvanto, kun alettiin koronalla pelottelemaan. Kahden kuukauden hiljaisuuden aikaan oltiin kusessa, että miten tässä pärjätään. Kun saatiin baari taas auki, se oikein yllätti, että miten porukka lähti liikkeelle. Kesä oli hyvä, sitä ei voi moittia." Niko Mannonen / Yle

Tilanteen muisteleminen korpeaa häntä silmin nähden edelleen, vaikka kuukaudet ovat kuluneet ja vuosi lähenee loppuaan.

Miestä ärsytti eniten se, että kohteeksi joutui kylälle suhteellisen hiljattain muuttanut puoliso.

– Kyrpihän toi, että ruvettiin heti kaivamaan. Sitä vaan ajatteli ihmisten pikkusieluisuutta ja uteliaisuutta. Mikä hiton halu kaikilla on tietää, kenellä se on? Kun ajatellaan koronaa, niin sairastunutta aletaan vältellä ja pidetään likaisena ihmisenä. Sen selkeästi huomasikin, hän sanoo.

Tapio kertoi näkemistään viesteistä vaimolleen.

– Olin sillä hetkellä aika kipeä, ettei se silloin harmittanut niin paljon. Vähän sen jälkeen rupesi harmittamaan, Eila Leppänen muistelee.

Eila Leppänen työskentelee ravintolansa keittiössä.
Eila ja Tapio Leppänen pyörittävät ravintolaansa pääasiassa kahdestaan.Niko Mannonen / Yle

– En ollut matkustellut ulkomailla ja suurin osa päivistäni oli kulunut töissä. Korona on tullut tuosta ovesta jonkun mukana, Leppänen jatkaa ja nyökkää kohti ravintolan ovea.

Sisään kävelee päivän kolmas asiakas. Hän hakee ravintolaan unohtuneen puukkonsa tupen ja morjenstaa tuttuja.

Keväällä erityisesti ravintolaan viittaaminen loukkasi yrittäjiä.

Ravintola-alalla oli jo valmiiksi vaikeaa. Kun ovet olivat kiinni, rahaa ei tullut mistään, mutta kulut juoksivat.

– Kun vielä annettiin kuva, että baari on saastainen, niin se oli jo aika noloa, Eila Leppänen sanoo.

Lopulta Tapio Leppänen päätti jättää viestinsä ketjuun ja ilmoittaa samalla, että on itsekin negatiivisesta testituloksesta huolimatta kotona. Keskustelun suunta muuttui kannustavaksi ja ylläpitäjä poisti julkaisun pahoittelujen kera.

Kalabaliikki ei ollut siltikään vielä loppuunkäsitelty.

Koirakaverikin kaikkosi

Leppäset asuvat Kuhmoisten aitiopaikalla, hiljaisen kylän vilkkaimman kadun varrella. Samassa talossa sijaitsee pariskunnan omistama ravintola. Työmatkan voi mitata metreissä.

Kun Eila Leppänen tervehtyi, hänen oli aika lähteä ovesta ulos ja lenkkeilyttämään koiraa. Jalkeille lähteminen oli myös lääkärin suositus.

– Minulle tultiin kertomaan jonkun asiakkaan huutaneen kaupassa, että mitä helvettiä se Leppäsen rouva lenkittää koiraa meidän lähellä. Olin kävellyt toisella puolella katua. Myös kaupassa minua väisteltiin.

Eila Leppänen poseeraa ravintolansa ovella.
Eila Leppästä ilahdutti huomata, että ihmiset olivat valmiita myös tukemaan ja auttamaan koronaan sairastunutta. Esimerkiksi kauppa-apua tarjottiin ahkerasti. Varsinkin kesällä yrittäjäpariskuntaa käytiin tervehtimässä myös muualta Suomesta.Niko Mannonen / Yle

Oudoin epäluulon ilmentymä liittyy niin ikään pariskunnan koiraan.

– Meidän koiralla on ollut aiemmin koirakaveri tässä kylässä, mutta tänä päivänäkään se ei saa tulla lähellekään mun koiraa. En tiedä mistä on aikoinaan lähtenyt juttu, että eläimet voi tartuttaa koronaa, hän pohtii.

Tilanteen sulattamista helpotti se, että juorujen ja epäasiallisen kohtelun takana oli vain muutamia ihmisiä.

Suurin osa kyläläisistä ja asiakkaista tuki somepyörityksen keskelle joutunutta pariskuntaa toipilasaikana ja sen jälkeenkin.

Kanta-asiakkaat eivät ole hylänneet. Kun kello lähestyy puoltapäivää ovi alkaa käydä tiuhemmin.

– Vastakkainasettelua ei tullut kovin isolta ryhmältä. Muut pitkälti ymmärsivät, että näin on käynyt, eikä sille piruakaan voi. Kukaanhan ei ole hakenut itselleen minkäänlaista kuppaa tuolta maailmalta, Tapio Leppänen toteaa.

THL:n erikoistutkijan Anna-Leena Lohinivan mukaan stigmaa vahvistetaan usein tahattomasti ja täysin ajattelemattomuuttaan.

– Juoruilulla voi olla pitkäkestoiset vaikutukset kohteeksi joutuneen sosiaalisiin suhteisiin ja elämään muutenkin, Lohiniva muistuttaa.

Tapio Leppänen istuu ravintolansa sohvalla.
"Jos olet ihmisille mukava, niin ne kostaa samalla tavalla. Se on näitä pienen kylän etuja. Lieveilmiönä kaikki tietävät toistensa asiat – tai ainakin haluaisivat tietää. Silti tämä on tosi makee kylä. Pieni kommuuni. Voisi meilkein hippikyläksi väittää. Täällä jeesataan toisia. ", Tapio Leppänen kiteyttää.Niko Mannonen / Yle

Eila Leppänen huomauttaa, että hän itse on tottunut käsittelemään elämässään hankaliakin asioita ja ihmisten negatiivisia asenteita. Herkemmälle ihmiselle jo muutamat ilkeämieliset teot ja kommentit voivat olla liikaa.

– Toivon, että jos joku saa vastaavaa kritiikkiä ja kohtelua, hän osaa sen sulattaa. Niistä ei kannata ottaa itseensä.

Koronan sairastaneella on myös viestinsä niille, jotka esittävät mielipiteitään ja ajatuksiaan netissä tai osallistuvat tartunnan saaneiden selvittelyyn syyttä.

– Energiansa voisi käyttää muutenkin kuin kirjoittamalla, mitä ensimmäisenä tulee mieleen. Ainakin pitäisi ajatella pidemmälle ennen kuin laukaisee viestinsä pihalle asti.

Puheensorina jatkuu baarissa.

Kun paikalle jäävät enää asiakkaat ja yrittäjät, koronaa jaksaa tuskin mainita kukaan muu kuin jälleen vakavana kameraan katsova uutistenlukija.

Koronan läpi -jutuissa ja -ohjelmissa käsitellään pandemian tuomia muutoksia. Katso Ylen erikoislähetys aiheesta torstaina 17.12. TV1:ssä kello 19 - 20:30. Jaa tarinasi, videoita tai kuvia valon hetkistä korona-ajan keskellä.

Rajuista mielipiteistään tunnetun valmentajan kannanotot olivat kunnalle liikaa – Kruunupyyssä joudutaan miettimään, saako vuoden valmentaja pitää palkintonsa

$
0
0

Pohjalainen Kruunupyyn kunta irtisanoutuu vuoden valmentajaksi valitsemansa Linda Karlströmin juutalaisvastaisista mielipiteistä.

Karlströmin palkinnut Kruunupyyn sivistyslautakunta tiesi naisen rokotekriittisyydestä, mutta juutalaisvastaiset mielipiteet tulivat lautakunnalle yllätyksenä. Häntä oli suositeltu kunnianosoituksen saajaksi.

Kunta lähetti tiedotteen asiasta torstaina medialle.

– Lautakunta oli tietoinen Karlströmin osallistumisesta rokotevastaisuuteen, mutta ehdottomasti ei hänen kiistanalaisista, epäilyttävistä ja antisemitistisistä mielipiteistä, jotka ovat ilmenneet nyt Ruotsin TV:n paljastuksesta, tiedotteessa sanotaan.

Kruunupyyn sivistyslautakunta päättää myöhemmin, saako Karlström pitää vuoden valmentajan tittelinsä.

– Valintatilanteessa meillä ei ollut tietoa Karlströmin mielipiteistä. Minä, sivistyslautakunta ja kunta irtisanoudumme näistä mielipiteistä. Olemme myös kehottaneet urheiluseura IK Kronania vahvasti harkitsemaan, voiko hän jatkaa seuran valmentajana, kertoo vs. kunnanjohtaja Ulf Stenman.

Karlström valmentaa telinevoimistelijoita kruunupyyläisessä urheiluseura IK Kronanissa.

Yle ei tavoittanut Linda Karlströmiä kommentoimaan tapausta.

Rokotekriitikko esillä Ruotsin televisiossa

Linda Karlströmin haastattelu Ruotsin televisiossa on herättänyt kohua.

Karlström sanoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n julkaisemassa tv-dokumentissa, että juutalaisten kansanmurha tapahtui paljon pienemmässä mittakaavassa kuin historiassa on kerrottu. SVT:n kaksi toimittajaa soluttautui mukaan rokotevastaiseen liikkeeseen ja Karlströmin lähipiiriin puolentoista vuoden ajaksi. Osa dokumentin materiaalista on kuvattu salaa.

Ruotsalainen Aftonbladet uutisoi dokumentista otsikolla, jossa annetaan ymmärtää, että Karlström kieltää juutalaisten kansanmurhan.

Kruunupyyläinen Karlström on tullut tunnetuksi rokotevastaisuudestaan.

Lue myös:

Yle selvitti, mistä Pohjanmaan rokotevastaisuus kumpuaa – "Vahva henkilö on rokottamista vastaan ja se on levinnyt"

Hurjat kuvat näyttävät Kilpisjärventien ongelman: kun kalarekka liukastelee liikenteen poikki, matka tyssää ambulanssiltakin – kiertotietä ei ole

$
0
0

Kilpisjärventie tukkeutuu rekkojen tieltä suistumisen takia talvisin jopa kymmeniä kertoja. Tämä pysäyttää esimerkiksi Norjan lohta Etelä-Suomeen ja Eurooppaan rahtaavat kalarekat, mutta myös vaikkapa Lapin keskussairaalaan pyrkivät ambulanssit, sillä kiertotietä ei ole.

Ongelmiksi on nimetty tien kapeus ja kunnossapidon taso, joihin on perätty parannusta eduskuntaa myöten.

Viime talven aikana marraskuusta huhtikuuhun Valtatie 21:llä eli Kilpisjärventiellä laskettiin epävirallisesti noin 60 erilaista ongelmaa ja onnettomuutta rekoille.

– Onhan ne hurjia määriä. Muonion alapuolisella alueella niitä sattuu hyvin vähän verrattuna siihen, mitä Enontekiön kunnan alueella, kertoo Olavi Airaksinen.

Airaksisen tilasto perustuu Facebookin Vt21 Rekat ravissa -ryhmään ilmoitetuista rekkojen ojaanajoista ja ongelmista.

Rekka jumissa Kilpisjärventiellä lumituiskun vuoksi.
Liukkauden ja kapeuden lisäksi Tunturi-Lapin vaihtelevat olosuhteet vaikeuttavat liikennettä Kilpisjärventiellä. Tuisku voi tukkia tien hetkessä.Katri Niskanen

Kokenut torniolainen kuljetusyrittäjä Juhani Maliniemi on huomannut, että tien kunto vaihtelee, mikä aiheuttaa ongelmia.

– Voi olla pätkä, joka on hoidettu ja hiekoitettu, mutta yhtäkkiä voi tulla tieosuus, jossa ei ole tehty yhtään mitään. Minulla on vähän sellainen kuva, että siitä puuttuu tekemisen kontrollointi, Maliniemi moittii.

Kolarikuskit lumeen tottumattomia ulkomaalaisia

Kymmenessä vuodessa raskaan liikenteen määrä on tiellä lähes tuplaantunut. Viime vuonna Kilpisjärven tullin läpi kulki noin 38 000 rekkaa tai linja-autoa, kun vuonna 2010 määrä oli noin 19 000.

Kilpisjärventien rekkaliikenne on lisääntynyt sitä mukaa, kun Norjan kassilohien suosio on kasvanut Suomessa ja maailmalla. Rekat tuovat lohta suomalaisiin kauppoihin, ravintoloihin ja kotipöytiin, mutta sitä viedään Suomen kautta myös muualle Eurooppaan.

Muoniolainen Olavi Airaksinen seisoo Valtatien 21 varressa.
Olavi Airaksisen mukaan on selvää, että kolarirekkojen kuljettajista enemmistö on lumisiin olosuhteisiin tottumattomia ulkomaalaisia.Sauli Antikainen / Yle

Rekkojen suistumiset ovat ikäviä, koska kiertotietä Kilpisjärven ja Karesuvannon välillä ei ole. Jos rekka on tiellä poikittain, ohi ei pääse, vaikka kuinka olisi lääkäriin kiire.

Pisimmillään valtatie 21 on ollut liikenteeltä suljettuna peräti yhdeksän tuntia.

Muoniossa poliisina toiminut Airaksinen on seurannut vuosien aikana tiiviisti tiellä liikkuville sattuneita onnettomuuksia, ensin työnsä vuoksi ja eläkkeelle jäämisen jälkeen oman turvallisuutensa kannalta tienkäyttäjänä.

Suurin osa rahtia tiellä ajavista rekoista on ulkomaalaisia. Airaksisen mukaan ulkomaalaisten yliedustus näkyy myös ojaanajoissa.

– Ketään sormella osoittamatta kyllä se on tosiasia, että kuskit eivät ole skandinaaveja. He eivät ole tottuneita näihin oloihin, semmoinen johtopäätös siitä on kyllä vedettävä.

Rekka ojassa Kilpisjärventiellä Käsivarressa Enontekiöllä.
Edes sula tie ei aina auta: kapealla tiellä raskas ajoneuvo voi ajautua liian laitaan ja seurauksena on suistuminen ojaan.Olavi Airaksinen

"Asialle pitää tehdä jotakin nyt heti"

Tilanne on herättänyt myös lappilaisen kansanedustajan Kaisa Juuson (ps.) tekemään Kilpisjärventien kunnosta ja hoitamisesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Juuso ei ole liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalta (sd.) saamaansa vastaukseen tyytyväinen.

– Harakka kertasi vastauksessa, mitä on tehty vuonna 2018, mutta ei hän luvannut mitään toimenpiteitä asiassa, Juuso moittii.

Juuso itse pitää saamiensa palautteiden perusteella nimenomaan talvikunnossapitoa suurimpana syynä valtatiellä 21 tapahtuviin ojaanajoihin.

– On surullista, jos pitää odottaa siihen asti, että siellä tapahtuu joku iso onnettomuus ennen kuin asialle jotakin tehdään. Asialle pitää tehdä jotakin nyt heti, Juuso vaatii.

Säiliöautoyhdistelmä ojassa Vähänivassa Palojoensuun yläpuolella. Kuljettaja kertoi väistäneensä vastaan tullutta rekkaa.
Toistaiseksi todella vakavilta liikenneonnettomuuksilta on vältytty. Hurjankin näköisiä tieltä suistumisia sattuu kuitenkin talvisin jatkuvasti.Olavi Airaksinen

Tietä levennettiin, mutta ei pahinta osuutta

Aiempina talvikausina on rekkoja suistunut tieltä jopa enemmän kuin viime talvena. Tämä sai tienpitäjän eli ely-keskuksen toimimaan.

Kolari–Palojoensuu -välistä osuutta levennettiin sekä sen lisäksi muutamia siltoja uusittiin pohjoisempana. 35 miljoonan euron urakka valmistui syksyllä 2018.

Ojaanajot ovat vähentyneet, mutta eivät kuitenkaan loppuneet. Suurin osa ojaanajoista tapahtuu Olavi Airaksisen mukaan Muonion pohjoispuolella.

– Tietä on levennetty Muoniosta ylöspäin 50 kilometriä eli Palojoensuuhun asti, mutta pahin pätkä on leventämättä, eli Palojoensuun ja Kilpisjärven väli, noin 150 kilometriä. Se on varmasti se huonoin pätkä.

Nosturi nostaa tieltä suistunutta rekkaa Käsivarressa Kilpisjärventiellä.
Rekkojen suistumiset saattavat sulkea tien jopa tunneiksi, Painava ajoneuvoyhdistelmä ei nouse syvältä hangesta kovin helposti.Olavi Airaksinen

Lapin ely-keskuksen ylijohtajan Jaakko Ylinamman mukaan tien levennysurakan jälkeen kiinnitettiin huomiota myös valtatie 21:n talvikunnossapitoon.

– 2019 vuoden alussa nostettiin kunnossapidon tasoa. Lähtökynnystä on madallettu eli nopeammin lähdetään tekemään toimenpiteitä. Myös tasaisuusvaatimusta on tiukennettu, vahvistaa ylijohtaja Jaakko Ylinampa.

Tämä tarkoittaa sitä, että tien talvikunnossapitotaso on 1b eli neljänneksi korkein. Kemi–Tornio -moottoritien lisäksi vain valtatie 4 Kemistä Rovaniemelle on korkeammalla hoitotasolla Lapissa.

Kuljetusyrittäjä moittii hoidon tasoa

Ely-keskuksen mukaan Kilpisjärventien kunnossapitoluokka on korkein mahdollinen tieolosuhteisiin ja liikennemäärään suhteutettuna. Korkeammat luokitukset vaatisivat tien pitämistä suolan avulla lumettomana tai jäättömänä.

– Tuolla pohjoisissa olosuhteissa liikennemäärä on vähäinen ja suola vaatii liikennettä, että se toimii. Lämpötilan pitää olla myös lähempänä nollaa, perustelee Jaakko Ylinampa.

Muotkatakka suunta etelään. Rekka istunut sopimattomilla renkailla ylämäkeen tukkien koko tien.
Raskas liikenne ajaa usein jonossa, joten ensimmäisen suistuminen tieltä tukkii ajoväylän tehokkaasti. Usein pelastuskalustonkin on vaikea päästä kolaripaikalle.Olavi Airaksinen

Monien tienkäyttäjien mielestä nykyinen hoitotaso ei riitä hankalien olosuhteiden tiellä. Torniolaisen kuljetusyrittäjä Juhani Maliniemen mukaan rajan toisella puolen Norjassa aurat lähtevät liikkeelle lumisateen alkaessa.

– Suomessa odotetaan, että lunta on kertynyt jo jonkin verran ja se on poljettu tiehen ensin kiinni. Voihan se olla, että sitä hoidetaan jonkin määräyksen tai luokituksen mukaan, mutta se ei vain aina riitä se tekeminen.

Samaan tulokseen on päätynyt myös Olavi Airaksinen keskusteluissaan tietä kunnossa pitävien paikallisten urakoitsijoiden kanssa. Ely-keskuksen mukaan vastuu on viime kädessä pääurakoitsijoilla

– Pääurakoitsijahan vastaa siitä, että määritellyt toimenpideajat toteutuvat, ja se on heidän vastuullaan, että lähdetään liikkeelle. On vaikea ottaa tuohon kantaa, mitä aliurakoitsijat sanovat. Pääurakoitsija vastaa meidän suuntaan tilanteesta, vastaa Jaakko Ylinampa.

Rekan nosto Maunussa. Hinurit Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.
Ojaan ajanutta rekkaa nostetaan kolmesta valtakunnasta tulleiden hinausautojen voimin Karesuvannon pohjoispuolella Maunussa. Olavi Airaksinen

Reaaliaikaisista mittauksista apuja tienpitäjälle?

Tieolosuhteiden muutoksien seuraamisen helpottamiseksi Lapin ely-keskus on aloittamassa hanketta, jossa raskaan liikenteen ajoneuvoihin asennetaan mittalaite.

Se kertoo reaaliaikaisena paikkatiedon, ajan, tien pinnan laadun, kitkan, lämpötilan sekä ajoneuvotiedot laitteen lähettämänä.

Ely-keskuksen ylijohtajan Jaakko Ylinamman mukaan mittalaitteita asennetaan kaikkiaan kymmeneen ajoneuvoon, jotka liikennöivät säännöllisesti Kemi–Kilpisjärvi -tiellä eli valtatiellä 21.

– Se antaa tietoa tienpitäjälle ja urakoitsijalle toimenpiteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Se otetaan käyttöön helmikuussa, kertoo Jaakko Ylinampa.

Yksi laitteista on asennettu Juhani Maliniemen autoon. Auto käy Norjassa yhden tai kaksi kertaa viikossa. Hän ilmoittautui itse laitteen käyttäjäksi.

– Kun kaikki laitteet ovat käytössä, niin silloin varmasti saadaan ajankohtaista tietoa koko ajan kyseiseltä reitiltä. Kun tietoa kertyy vaikka kuukauden–parin ajan, sitä voidaan hyödyntää moneen asiaan, perustelee Juhani Maliniemi osallistumistaan tiedonkeruuseen.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 asti.

Lue myös: Rekka ajaa vetten päällä Enontekiön Karesuvannossa otetussa tulvakuvassa – vesi on huipussaan Tornion-Muonionjoella ja Tenolla

5 000 suomalaista saanee koronarokotteen heti joulun jälkeen – "Kyseessä symbolinen ele", arvioi STM:n Tuija Kumpulainen

$
0
0

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti tänään, että ensimmäinen erä lääkeyhtiö Pfizerin ja BioNTechin koronavirusrokotteita saapuu Suomeen jo joulun aikana. Täten rokotukset voitaisiin aloittaa 27. joulukuuta.

Rokotusten pitää vielä ennen maahantuontia saada myyntilupa Euroopan komissiolta. Komissio tekee myyntilupaa koskevan päätöksen Euroopan lääkeviraston arvioinnin perusteella todennäköisesti ensi maanantaina, 21. joulukuuta.

Kuinka todennäköisesti rokotukset päästään Suomessa aloittamaan 27. joulukuuta, STM:n osastopäällikkö Tuija Kumpulainen?

– Tällä hetkellä tilanne näyttää lupaavalta. Myyntilupaprosessi näyttää EU:ssa etenevän, ja samoin ensimmäisen rokote-erän toimittaminen Suomeen ja muihin EU-maihin. Toki vielä on monta mutkaa matkassa, mutta olemme toiveikkaita.

Missä päin Suomea ensimmäiset rokotukset annetaan?

– Ensimmäiset rokotettavat ovat joka tapauksessa koronapotilaita hoitava terveydenhoitohenkilöstö meidän sairaanhoitopiireissämme. Siihen liittyvää logistiikkaa käydään vielä läpi.

– Pyrimme saamaan rokotetta eri puolille Suomea, ensi vaiheessa yliopistosairaaloiden kautta.

Otetaanko ensimmäisen rokote-erän jakelussa huomioon alueiden erilaiset epidemiatilanteet, ja jaetaanko rokotetta ensin pahimmassa tilanteessa oleville alueille?

– Tämä ensimmäinen rokote-erä on 10 000 rokoteannosta, jolla voidaan rokottaa 5 000 ihmistä. Jos ajatellaan Suomen väestömäärää, niin rokotteiden määrä on vain ripaus.

– Määrä on niin pieni, että kyseessä on ehkä hieman symbolinen ele, että kaikkialla päästään aloittamaan samoina päivinä. Tasapuolisuuden näkökulmasta alueellinen tasa-arvo on tärkeää.

– Koronavirustaudin suhteen vaikutus on aluksi pieni. Vaikka kaikki nyt ensimmäisessä erässä maahamme tulevat rokotukset annettaisiin samalle alueelle, se ei vielä vaikuttaisi taudin kulkuun mitenkään.

Milloin Suomeen saadaan seuraavat, suuremmat erät rokotetta?

– Joulun ja uudenvuoden välisellä väliviikolla rokotetta on luvattu tulevan lisää. Toimitusaikataulusta odotetaan vielä vahvistusta.

– Joka tapauksessa erät eivät ole kovin mittavia ensimmäisten kuukausien aikana. Ne ovat arviolta kymmeniä tuhansia viikossa, mutta suhteutettuna väestöön se ei ole paljon. Rokotetta pitää antaa kaksi annosta, joten maahan saatavien rokoteannosten määrä pitää vielä jakaa kahdella, jotta voidaan laskea rokotettavien ihmisten määrä.

Ensimmäisenä markkinoille ehtivä Pfizerin ja BioNTechin rokote vaatii -70 asteen säilytystä. Onko Suomessa kaikki valmista kylmäketjun osalta?

– Meillä on isojen paikkojen järjestely jo valmiina ja pitkälti valmisteltu. Kylmäketju toimii varsinkin alkuvaiheessa, kun rokotteet menevät terveydenhoitohenkilökunnalle.

– Siinä vaiheessa kun siirrymme laajoihin väestörokotuksiin, on helpompaa, jos käytössä on sellaisia rokotteita, joiden säilytysolosuhteet eivät ole niin vaativia. Erikoiskylmää säilytystä tarvitsevaa rokotetta voitaisiin käyttää isoissa massarokotuksissa.

– Sen sijaan tilanteissa, joissa matkat ovat pidempiä ja asiakasmäärät pienempiä, on helpompaa jos rokotteen säilyttämisolosuhteet ovat toisenlaiset. Tai sitten kylmäketju pitää rakentaa hyvin huolella, jos kaikki rokotteet ovat tämän tyyppisiä.

Tämä on ollut pitkä ja hankala vuosi meille kaikille. Miltä teistä asiaa hoitaneena viranomaisena tuntuu, kun rokotuksia päästään vihdoin joulun jälkeen antamaan ensimmäisille suomalaisille?

– Se tuntuu minusta tosi kivalta. On hyvä, että EU on tehnyt tässä yhteistyötä, jota Suomi pienenä maana ei olisi yksin pystynyt tekemään. Pääsemme sen myötä rokotteen käyttöön.

– Toisaalta matka siihen, että meillä on riittävä väestöpeittävyys on vielä tosi pitkä. Kyllä varmaan koko kevät ja kesään mennään. Toivottavasti useampi rokote saa myyntiluvan, jotta päästään laajempiin rokotuksiin.

Lue täältä: Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Miten viettää turvallista sukujoulua? Voiko maskinkäytön lopettaa, kun rokote tulee? HUSin Eeva Ruotsalainen vastaa 16 koronakysymykseen


Ravintolamaailmassa liikkuu urbaanilegenda leikeannoksesta – Puoli seiska testasi tarinan ja läpi meni

$
0
0

Jutun ytimessä on leivitetty ja runsaassa rasvassa paistettu klassikkoannos wieninleike, joka tarinan mukaan valmistetaan lihan asemesta paperiservetistä ja tarjoillaan milloin kenellekin pahaa-aavistamattomalle uhrille.

Myös keittiömestari Jani Lähdesmäki on kuullut tarinasta version:

– Eräs tarjoilija halusi koko ajan syödä jotakin työvuorossa. Tämän takia keittiö keksi vitsillä tehdä hänelle märästä keittiöliinasta leikkeen eikä hän huomannut siinä mitään eroa.

Täydellisen schnitzelin salaisuus

Saksalaisravintola Zinnkellerin ravintoloitsija Wolfgang Wiegand jos kuka tietää, miten wieninleike valmistetaan oikein.

Hän on pyörittänyt ravintolaansa jo neljäkymmentä vuotta ja paikka on valmistanut sinä aikana leikkeen jos toisenkin - ei kuitenkaan koskaan paperista vaan porsaan- tai naudanlihasta.

– Raaka-aineena olevan lihan on oltava tuoretta. Leivitys tapahtuu kananmunalla ja korppujauholla, joka meillä valmistetaan itse. Paistamiseen käytämme voin ja öljyn sekoitusta. Pannulla leike miltei ui rasvassa. Lopputulos on pinnalta kuiva ja rapea, mutta sisältä mehukas.

Puoli seitsemän testaa

Puoli seitsemän halusi kokeilla, onnistuuko wieninleike lautasliinasta. Juontaja Mikko Kekäläinen suostui koekaniiniksi tietämättä etukäteen, mitä on syömässä. Katso videolta, miten hänen käy!

17.12.2020 klo 15:22 korjattu Wolfgang Wiegandin nimi oikeaan muotoon

Lauha sää jatkuu jouluun asti, mutta polaaripyörre elää ennusteissa – miten se vaikuttaa Suomen talvisäähän?

$
0
0

Sääennusteiden osalta eletään mielenkiintoisia aikoja. Joulu lähestyy, ja suurin mielenkiinto tietysti kohdistuu siihen, tuleeko siitä valkea kuinka suuressa osassa maata.

Tällä hetkellä sää näyttäisi jatkuvan jouluun asti varsin lauhana vallitsevien lounaisten ilmavirtausten takia.

Ennen joulua lännen ja lounaan väliltä ehtii vielä saapua useampi sadealue matalapaineiden mukana, ja niiden reitistä riippuu missä olomuodossa sateet etelässä tulevat. Jouluna sää näyttäisi sitten kylmenevän tämänhetkisten ennusteiden valossa.

Ylempänä ilmakehässä polaaripyörre pohjoisen napa-alueen yllä elää tulevina viikkoina ennusteiden mukaan jonkin verran. Tällä on vaikutusta myös alempana ilmakehässä ja Suomenkin säähän.

Polaaripyörre – jokatalvinen ilmiö napa-alueiden yläilmakehässä

Polaaripyörre on napa-alueiden yläpuolelle 10–80 kilometrin korkeuteen kehittyvä tuulijärjestelmä. Pyörre on käytännössä suuri matalapaineen alue, ja sen ulkopuolella on korkeamman ilmanpaineen alue.

Syksyllä auringonvalon vähentyessä pohjoisella pallonpuoliskolla alkaa ilma kylmetä napa-alueella ja napa-alueen ja sitä ympäröivien alueiden lämpötilaero kasvaa.

Ilmamassojen välille kehittyy hyvin voimakas läntinen ilmavirtaus, joka voi puhaltaa voimakkaan polaaripyörteen tapauksessa jopa 100 m/s nopeudella.

Vahvan polaaripyörteen yhteydessä myös alailmakehässä havaitut läntiset tuulet ovat yleensä voimakkaita. Tällöin keskileveysasteilla matalapaineiden liike lännestä itään on nopeaa ja säätyyppi on vaihteleva.

Säägrafiikkaa: Vahva polaaripyörre.
Vahva polaaripyörre. Yläilmakehässä voimakkaat läntiset tuulet. Yle Sää

Toisinaan, keskimäärin noin joka toinen vuosi polaaripyörre kuitenkin heikkenee. Tällöin alempaa ilmakehästä on päässyt lämmintä ilmaa yläilmakehään. Ilmiöstä käytetään nimitystä stratosfäärin äkillinen lämpeneminen. Lämpötila pyörteen sisällä nousee hyvin nopeasti jopa lähelle nollaa astetta.

Lämpimän ilman vaikutuksesta polaaripyörre voi hajota, jolloin sitä kiertävät voimakkaat läntiset tuulet heikkenevät ja kääntyvät jopa itäisiksi.

Tämä muutos voi vaikuttaa myös alailmakehän virtauksiin, joskin viiveellä. Alailmakehän suihkuvirtauksen heikentyessä se alkaa mutkitella enemmän ja näin ollen keskileveysasteilla, joilla Suomikin sijaitsee, esiintyy välillä myös idän puoleisia tuulia.

Säägrafiikkaa: Heikko polaaripyörre
Heikko polaaripyörre: Yläilmakehässä heikot läntiset tai jopa itäiset tuulet.Yle Sää

Itävirtaus puolestaan tuo talvisin Suomeen Siperian kylmiä ilmamassoja. Myös napa-alueilta pääsee tällöin helpommin valahtamaan kylmää ilmaa eteläisemmille leveysasteille mikä voi tietää kireämpiä pakkasjaksoja. Itä-kaakkoisilla tuulilla myös ”lumitykit” ovat etelärannikolla mahdollisia.

Viimeistään pyörre alkaa heiketä keväällä, kun auringon säteilyä alkaa taas levitä pohjoisillekin leveyspiireille. Lopulta pyörre hajoaa kesän ajaksi.

Polaaripyörre oli hyvin voimakas edellistalvena – lauhaa ja lumista

Edellinen talvi oli Suomessa ennätyslauha ja Lapissa lumipeite kasvoi paikoin ennätyskorkeaksi. Ilmavirtaus kävi suurimman osan ajasta lounaan puolelta tuoden lauhaa ilmaa ja sateita.

Jos tarkastellaan polaaripyörteen kehittymistä viime talven aikana, huomataan, että se pääsi voimistumaan hyvin häiriöttömästi ja ilma sen sisällä pääsi jäähtymään hyvin kylmäksi. Läntinen virtaus oli siis yläilmakehässä hyvin voimakas.

Alkutalvesta ennusteissa näkyi hetken aikaa mahdollinen lämpeneminen stratosfäärissä, mutta vähitellen sekin katosi. Sen jälkeen ei pyörteen ennusteissa juurikaan näkynyt muutoksia heikompaan suuntaan.

Odotettavissa oli siis, että myös alailmakehän virtaus on varsin suurella todennäköisyydellä lännen ja lounaan väliltä ja näin talvesta tuli mitä tuli.

Pyörre vaikuttaa myös otsonin vähenemiseen napa-alueen yllä

Säätyypin lisäksi polaaripyörre vaikuttaa yläilmakehän otsonipitoisuuteen. Voimakkaan pyörteen vallitessa sen sisällä oleva ilmamassa pääsee jäähtymään talven aikana hyvin tehokkaasti ilman auringonsäteilyn lämmitystä ja lämpimämpien ilmamassojen sekoittumista.

Tällöin lämpötila voi painua pyörteen sisällä yläilmakehässä jopa 80–90 astetta pakkasen puolelle. Näin kylmässä ilmassa kehittyy polaaristratosfääripilviä, kuten helmiäispilviä, jotka edistävät otsonin tuhoutumista.

Lue myös:

Otsonikato Suomen yllä jatkuu – voimistaa uv-säteilyä, joten aurinkolasit kannattaa ottaa mukaan ulkoillessa

Juutalaisvastaisia mielipiteitä esittäneen valmentajan jatko puntarissa Kruunupyyssä – myös urheiluseura irtisanoutuu kommenteista

$
0
0

Pohjanmaalla Kruunupyyssä urheiluseura IK Kronan puntaroi, voiko juutalaisvastaisia kommentteja esittänyt valmentaja jatkaa seurassa.

Urheiluseura ja Kruunupyyn kunta irtisanoutuivat torstaina mediatiedotteilla telinevoimisteluvalmentaja Linda Karlströmin kohua herättäneistä mielipiteistä.

Karlström sai myös vuoden valmentaja -tittelin kunnalta tänä vuonna. Sekä kunta että urheiluseura tiesivät valmentajan rokotevastaisuudesta, mutta juutalaisvastaisuus tuli yllätyksenä.

Tammikuun puolivälissä seura pohtii Karlströmin jatkoa.

– Hallituksen jäsenet pitivät pikapalaverin asiasta ja olimme ihmeissämme. Näin rajuista näkökannoista meillä ei ollut tietoa, kommentoi IK Kronanin varapuheenjohtaja Eva-Lotte Myrskog.

Karlströmin mielipiteet tulivat esiin Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n julkaisemassa tv-dokumentissa. Hän sanoo ohjelmassa muun muassa, että juutalaisten kansanmurha tapahtui paljon pienemmässä mittakaavassa kuin historiankirjoissa on kerrottu.

Rokotekriitikkona tunnettu Karlström on valmentanut telinevoimistelijoita IK Kronanissa yli 10 vuotta.

– Vanhemmilta on tullut palautetta hänen rokotevastaisuudestaan, mutta ei valmennustyöstä. Hän on pitänyt henkilökohtaiset mielipiteensä erossa valmentamisesta, sanoo varapuheenjohtaja Myrskog.

Seuran nettisivuilla olevassa tiedotteessa Karlströmiä kuvaillaan taitavaksi ja sitoutuneeksi valmentajaksi. Hän toimi myös seuran puheenjohtajana tämän vuoden, mutta luopui paikastaan marraskuussa.

Linda Karlström ei ole vastannut Ylen haastattelupyyntöön.

Lue myös:

Rajuista mielipiteistään tunnetun valmentajan kannanotot olivat kunnalle liikaa – Kruunupyyssä joudutaan miettimään, saako vuoden valmentaja pitää palkintonsa

Koronavirustilanne Pohjanmaalla pahenee: viisi kuntaa siirtyi epidemian leviämisvaiheeseen – mukana myös Vaasa

$
0
0

Koronaluvut ovat jälleen tällä viikolla muuttuneet huonommiksi Pohjanmaan alueella.

Perjantaina koolla ollut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan, että esimerkiksi Vaasassa ja Mustasaaressa virukselle on altistunut suuria joukkoja eri-ikäisiä ihmisiä. Samalla ilmaantuvuusluvut ovat nousseet.

Samalla Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Uusikaarlepyy ja Vaasa ovat siirtyneet epidemialuokituksessa leviämisvaiheeseen eli luokituksen kiivaimpaan vaiheseen.

Vaasa oli epidemian leviämisvaiheessa jo syksyllä. Tilanne saatiin kuitenkin rauhoittumaan tiukoin rajoituksin.

Lue seuraavaksi: Kaksi viikkoa ja yli 200 tartuntaa opiskelijoilla – katso päivä päivältä, miten koronatilanne räjähti maan pahimmaksi Vaasassa

Korkeintaan 10 henkilöä - luvussa mukana myös lapset

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä eli ns. Pohjanmaan Nyrkki muistuttaa alueella voimassa olevasta korkeintaan 10 hengen kokoontumisrajoituksesta. Nyrkki kehottaa myös viettämään koko joulunajan yhdessä ja samassa porukassa, ilman matkustelua.

– Vaikka osa kunnista on edelleen epidemian kiintymisvaiheessa, on tärkeää, että noudatamme nyt annettuja suosituksia ja rajoituksia ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa koko Pohjanmaan alueella, koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja ja Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen toteaa Nyrkin tiedotteessa.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä perustelee suositustaan viettää joulunaika saman porukan kesken sillä, että siten rajoitetaan kontaktien määrää, mikä on ensiarvoisen tärkeää virusepidemian leviämisen hillitsemisessä. Enimmillään kymmenen hengen ryhmä pitää sisällään myös lapset.

Jos matkustat, muista turvaohjeet ja karanteeni

Koronakoordinaatioryhmä kehottaa miettimään kaikkea matkustamista, onko se välttämätöntä. Turva- ja muu koronaohjeistus on syytä muistaaa silloinkin. Matkalta palatessa suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia ja etätöiden tekemistä, jos se on mahdollista.

– Jo lievissäkin oireissa on erittäin tärkeää hakeutua koronavirustesteihin, tiedotteessa muistutetaan.

Lue täältä Ylen uutisia koronavirustilanteesta Pohjanmaalla.

Jättipotin jako yrityksille alkaa – "Kannattaa tarttua käteen, jota julkinen valta ojentaa", patistaa Suomen Yrittäjien Pentikäinen

$
0
0

Valtiokonttorin nettisivuilla maanantaina 21.12 avautuva "luukku" on ainakin Suomen Yrittäjien vetäjän mielestä sellainen, joka yrittäjien kannattaa avata.

Haettavaksi tulee kustannustuen toinen kierros. Toisin sanoen yritykset, joiden toiminta on kärsinyt pitkittyneestä koronakriisistä, voivat hakea jälleen uutta yleistukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin.

– Kyllä se tulee erittäin suureen tarpeeseen. Tilanne monella yrityksellä on tällä hetkellä hyvin hankala. Meillä on sellainen käsitys, että kustannustuki kakkonen tulee toimimaan paremmin kuin ykkönen. Siihen on tehty monia muutoksia oikeaan suuntaan. Oikeastaan melkein kaikki ne asiat mitä olemme pyytäneet on muutettu, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Kauhasta ja pikkulusikasta on päästy eroon

Yritysten määräaikainen kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden toimiala kuuluu tuen piiriin tai on esittää painavat perustelut liikevaihtonsa putoamiselle pandemian takia.

Yrityksen liikevaihto on pudonnut tukikaudella yli 30 prosenttia.

Tukikausi on kesäkuun alusta lokakuun loppuun ja liikevaihdon menetystä verrataan edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Yritykselle myönnettävän kustannustuen tulee olla vähintään 2 000 euroa, jotta se maksetaan. Tuen maksimimäärä on 500 000 euroa yritystä kohti.

Tuki perustuu tietoihin yrityksen vertailukauden liikevaihdosta ja tukikauden liikevaihdosta, yrityksen ilmoittamista tukikauden kuluista, menetyksistä ja palkkakuluista.

– Tällainen toimialariippumaton yleistuki on parempi ja oikeudenmukaisempi kuin kirjo toimialakohtaisia tukiohjelmia. On tärkeää, että yrityksiä kohdellaan samalla tavalla riippumatta toimialasta eikä niin, että jos olet tällä toimialalla saat kauhalla ja tuolla toisella niin saat pikkulusikalla, Pentikäinen sanoo.

Kustannustukea voi myös hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita koronatukia. Niitä ei kuitenkaan enää ns. yhteensoviteta kuten ensimmäisessä kustannustuessa. Sen sijaan jo myönnetyt tuet ja mahdollinen uusi tuki eivät voi ylittää yhteensä 800 000 euroa.

– Tätä kustannustukea kannattaa ehdottomasti hakea jokaisen yrityksen, jolla on oikeus sitä saada. Nyt jos koskaan kannattaa tarttua siihen käteen, jota julkinen valta on yrittäjille ojentamassa, patistaa Pentikäinen.

Minimitukirajalle pääsy helpompaa

Pentikäisen kannustuksen taustalla on se, että ensimmäisellä kierroksella etenkin moni pieni yritys jäi liian tiukoiksi miellettyjen ehtojen takia ilman tukea. Kriteereitä kuvattiin jopa Berliinin muuriksi, josta ei päässyt läpi. Tukea myös haettiin odotuksia selvästi vähemmän.

Tukea haki noin 13 000 yritystä ja sitä sai vajaat 3600 yritystä. Yhteensä tukea myönnettiin 125 miljoonaa euroa. Kustannustuki ykköseen varatusta 300 miljoonasta jäi siis iso osa käyttämättä.

Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Helsingin Messukeskuksen parkkihallissa on ollut tilaa järjestää drive-in-koronatestauksia.Silja Viitala / Yle

Valtiokonttorissa on jo varauduttu siihen, että tällä kertaa tukea haetaan ja myönnetään enemmän.

– Tässä on kuunneltu tarkkaan yrittäjien ja järjestöjen toiveita. Paljon onkin muuttunut. Ensinnäkin 2000 euron alaraja on helpompi saavuttaa, kun ajanjakso on nyt edellisen kahden kuukauden sijaan viisi kuukautta. Yrityksen liikevaihtovaatimus on poistunut ja harkinta on tullut toimialojen sijaan valintakriteeriksi. Toivomme erittäin aktiivista hakua, sanoo toimialajohtaja Jyri Tapper Valtiokonttorista.

Hakeminen on myös tehty helpoksi.

– Sähköinen hakemus on tehty erittäin yksinkertaiseksi. Siihen ei tarvitse liitteitä vaan siellä kysytään tiettyjä asioita ja niihin vain kirjoittaa napakat vastaukset niin asia on hoidettu, Tapper sanoo.

Valtiokonttorin "Berliinin muuri" on silti yhä olemassa eli tiedot tarkistetaan ja vähän väljentyneetkin kriteerit pitää täyttää.

– Uskoisin, että edelliseen verrattuna tulee yli kaksinkertainen määrä myönteisiä ratkaisuja.

Monilla tukikatto kuitenkin jo kolisee

Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä.

Kustannustuki II:ssa on ajateltu aiempaa enemmän pieniä yrityksiä ja esimerkiksi tapahtuma-alan toimijoita.

Valtiokonttorin mukaan kymmenet isot yritykset tai konsernit saavuttivat jo kevään ja kesän hakukierroksilla valtiontukia koskevan 800 000 euron maksimikaton täyteen. Jaossa on ollut kustannustuen ensimmäisen kierroksen lisäksi muun muassa kehittämistukia ja ravintolatukia joita yhdelle yritykselle voidaan myöntää siis yhteensä korkeintaan 800 000 euroa.

Helsingin Messukeskusta pyörittävä Suomen Messujen osuuskunta katsoo tukikaton jo kolisevan siihen malliin, että maanantaina Valtiokonttorin "luukkua" ei voida avata.

Tarvetta kuitenkin olisi ,sillä messuja ja tapahtumia ei ole voinut syksylläkään järjestää. Viime vuoden lähes 60 miljoonan euron liikevaihdosta ja miljoonasta kävijästä ei ole enää kuin muisto jäljellä.

– Maksimikatto on aivan liian alhainen. Se syrjii isompia yrityksiä, jotka ovat kärsineet koronasta todella kovasti. Naapurimaissa kuten Ruotsissa on monta katoltaan korkeampaa tukiohjelmaa. Tanskassa katto on kahdeksan miljoonaa. Meilläkin pitäisi rohkeasti nostaa tukikattoja ylöspäin. Kyllä sen pitäisi useita miljoonia euroja olla, sanoo Suomen Messut osuuskunnan toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

Mutta on tyhjillä halleilla ja parkkitiloilla ollut viime aikoina sentään jotakin käyttöä.

– Meillä tehdään koronatestausta. Parhaillaan käydään myös neuvotteluja rokotuksista eli kun ne alkavat niin nämä Messukeskuksen tilathan sopisivat siihen erinomaisesti, Vepsäläinen sanoo.

Suomen Yrittäjätkin löytää vielä hallitukselle muistutettavaa.

– Tämä tilanne huutaa edelleen yksinyrittäjän tukea. Tapahtuma- ja kulttuurialoilla kuten muillakin aloilla on paljon yksinyrittäjiä, jotka saivat yksinyrittäjäntukea ensimmäisellä kierroksella. Työ- ja elinkeinoministeriö on kertonut valmistelevansa toista kierrosta ja sitä kyllä tarvitaan, Pentikäinen sanoo.

Lue lisää:

Maakunnan yrittäjät odottavat uutta kustannustukea – käyttörahaa tarvitaan pian esimerkiksi vuokranmaksuun

Matti Vanhanen: Leikkausten ja sopeuttamisen aika on aikaisintaan vasta vuonna 2022, nyt elvytetään

Yrityksille tulossa pian jakoon jättipotti suoraa koronatukea jota jaetaan aiempaa hövelimmin

Viewing all 85551 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>